Turcia vrea să se împace cu SUA și anunță că e dispusă să renunţe la sistemul rusesc antirachetă

Turcia vrea să se împace cu SUA și anunță că e dispusă să renunţe la sistemul rusesc antirachetă

Turcia este dispusă să nu utilizeze sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, dacă va ajunge la un acord cu Statele Unite pentru detensionarea relaţiilor legate de acest subiect, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-un interviu publicat marţi de cotidianul Hurriyet.

„Suntem deschişi la o negociere după un model similar celui în vigoare pentru (rachetele – n. red.) S-300 prezente în insula Creta, în Grecia”, a arătat oficialul.

ADVERTISING

În urma protestelor Turciei, Ciprul a renunţat în 1999 la desfăşurarea pe teritoriul său a rachetelor S-300 achiziţionate din Rusia. În urma unui acord cu Atena, armele respective au fost instalate în Creta; Grecia le-a folosit o singură dată, în cadrul unui exerciţiu de tir, în 2013.

Referitor la statutul "non-operaţional" al rachetelor din Creta, Akar a afirmat că nici Turcia nu trebuie să "utilizeze permanent" sistemele de apărare antiaeriană S-400, care "se folosesc în funcţie de natura ameninţării". "Vom lua o decizie", a adăugat el.

ADVERTISING

Relațiile dintre Turcia și SUA

Achiziţia de armament rusesc a înrăutăţit relaţiile dintre Ankara şi Washington. Partea americană susţine că rachetele S-400 sunt incompatibile cu sistemele defensive ale NATO, alianţă în care Turcia este partenera Statelor Unite.

În decembrie anul trecut, SUA au interzis eliberarea oricărui permis de export de arme către SSB, agenţia guvernamentală turcă răspunzătoare de achiziţiile de echipamente militare.

Înaintea acestor sancţiuni, Statele Unite au suspendat participarea Turciei la programul de producţie a avioanelor de luptă F-35, cele mai avansate modele americane, pe motiv că sistemele S-400 pot obţine informaţii tehnologice secrete despre aceste aeronave.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat vinerea trecută că poziţia Washingtonului privind acest subiect nu s-a schimbat şi a cerut Ankarei să renunţe la rachetele ruseşti.

Unii observatori consideră, potrivit AFP, că o eventuală decizie a Turciei de a nu utiliza sistemele S-400 ar putea satisface cerinţele americanilor.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇