Tensiuni diplomatice între China şi Canada din cauza unui tricou

Tensiuni diplomatice între China şi Canada din cauza unui tricou

China a formulat o plângere oficială în urma comenzii făcute de un diplomat canadian privind un tricou pe care susţine că este inscripţionat cuvântul Wuhan, numele oraşului unde a fost descoperit SARS-CoV-2 la finalul anului 2019, peste emblema grupului hip-hop Wu-Tang Clan, iar Canada a transmis că regretă „neînţelegerea”.

Logo-ul grupului american este reprezentat de litera W stilizată. Pe reţeaua chineză de socializare Weibo au circulat mesaje potrivit cărora imaginea reprezintă un liliac, fără a fi menţionat Wu-Tang Clan. Mulţi oameni de ştiinţă sunt de părere că liliecii au fost purtătorii de coronavirus înainte ca acesta să treacă la om, relatează Reuters.

ADVERTISING

Nu este clar cum imaginile logo-ului de pe tricou, despre care ambasada canadiană a spus că a fost creat la începutul anului trecut, au început să circule online în China.

„Suntem foarte şocaţi de asta şi am depus plângeri, cerând Canadei o anchetă amănunţită şi o explicaţie clară”, a spus luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, adăugând că SARS-CoV-2 nu ar trebui legat de o anumită ţară sau regiune.

Beijingul s-a arătat sensibil cu privire la sursa coronavirusului şi a căutat să pună sub semnul întrebării originea lui.

ADVERTISING

Canada regretă neînțelegerea

„Logo-ul tricoului conceput de un membru al ambasadei arată un W stilizat şi nu are intenţia de a reprezenta un liliac. A fost creat pentru echipa ambasadei care s-a ocupat de repatrierea canadienilor din Wuhan la începutul anului 2020”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Serviciului canadian de Externe pentru Reuters. „Regretăm neînţelegerea”, a mai spus el.

Relaţiile dintre Beijing şi Ottawa sunt tensionate de la finalul anului 2018, când China a arestat doi canadieni şi i-a acuzat de spionaj, la scurt timp după ce poliţia canadiană l-a arestat pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei Technologies, în baza unui mandat emis de SUA.

ADVERTISING

O echipă de cercetători condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii se află zilele acestea în Wuhan (provincia Hubei) pentru a ancheta originile pandemiei.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇