Talibanii impun legea islamică în Afganistan: Vor fi execuții și amputări publice, lapidare și biciuire

Talibanii impun legea islamică în Afganistan: Vor fi execuții și amputări publice, lapidare și biciuire

Liderul suprem al talibanilor aflaţi la putere în Afganistan, Haibatullah Akhundzada, a ordonat implementarea deplină a legii islamice, decizie care include execuţii publice, lapidare, biciuire şi amputarea membrelor în cazul hoţilor.

Zabihullah Mujahid a postat duminică pe Twitter că ordinul „obligatoriu” al lui Haibatullah Akhundzada a venit după ce liderul suprem s-a întâlnit cu un grup de judecători.

Akhundzada, care nu a fost filmat sau fotografiat în public de când talibanii au revenit la putere în august anul trecut, guvernează prin decrete din Kandahar.

Talibanii au promis o versiune mai blândă a regimului dur care a caracterizat prima lor perioadă când s-au aflat la putere (1996-2001), dar treptat au îngrădit din nou drepturile şi libertăţile.

ADVERTISING

„Examinaţi cu atenţie dosarele hoţilor, răpitorilor şi rebelilor”, le-a spus Akhundzada judecătorilor, citat de Mujahid. „În acele dosare care îndeplinesc toate condiţiile de hudud şi qisas, să fie aplicată sharia (legea islamică). Sunteţi obligaţi. Aceasta este hotărârea şi porunca mea, sharia este obligatorie”, ar fi spus liderul suprem al talibanilor.

El s-a referit la infracţiuni pentru care, conform legii islamice, sunt impuse anumite tipuri de pedepse, după principiul „plata se face cu aceeaşi monedă”.

Infracţiunile „hudud” includ adulterul – dar şi acuzarea falsă că cineva a comis un adulter – consumul de alcool, furtul, răpirea şi jaful în plină stradă, apostazia şi rebeliunea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Infracţunile „qisas” acoperă, printre altele, crima şi rănirea deliberată, dar familiile victimelor pot accepta despăgubiri în loc de pedepsirea făptaşului.

Experţii islamici susţin că infracţiunile care conduc la pedepse „hudud” necesită un grad foarte înalt de dovezi, inclusiv – în cazul adulterului – mărturisirea sau să ai ca martori patru musulmani adulţi de sex masculin.

De la preluarea puterii de către talibani anul trecut, pe reţelele sociale au apărut frecvent videoclipuri şi imagini cu luptători talibani care biciuiesc persoane acuzate de diverse infracţiuni.

În mai multe rânduri, talibanii au arătat în public şi cadavrele unor răpitori despre care au spus că au fost ucişi în schimburi de focuri.

ADVERTISING

Au existat, de asemenea, informaţii referitoare la persoane acuzate de adulter care au fost biciuite, mai ales în zonele rurale, după rugăciunea de vineri, dar este dificil să fie realizată o verificare din surse independente, precizează The Guardian.

Edictul ar putea fi o încercare a talibanilor de a-şi reface reputaţia tot mai proastă pe care o au de când au revenit la putere.

„Dacă încep cu adevărat să implementeze hudud şi qisas, scopul lor va fi să creeze teama pe care societatea a pierdut-o treptat”, spune un analist. „Fiind o congregaţie teocratică, talibanii doresc să-şi consolideze identitatea religioasă în rândul ţărilor musulmane”, a subliniat el.

Drepturile pe care femeile le-au câştigat cu greu au devenit tot mai restrânse în ultimele 15 luni, iar ele sunt din ce în ce mai mult îndepărtate din viaţa publică.

Majoritatea angajatelor din sectorul public şi-au pierdut slujba sau sunt plătite cu un salariu mic şi rămân acasă. De asemenea, femeilor li se interzice să călătorească fără o rudă de sex masculin şi trebuie să se acopere cu burqa sau hijab atunci când sunt în afara casei.

În ultima săptămână, talibanii au interzis femeilor să intre în parcuri, târguri de distracţii, săli de sport şi băi publice.

În prima lor perioadă în care s-au aflat la guvernare, talibanii au executat în mod regulat pedepse în public, inclusiv biciuiri şi execuţii pe stadionul Ghazi din Kabul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇