O sectă de evrei talibani a fost anihilată. Cultul "Inimă Pură" e vinovat de răpiri, violuri şi căsătorii forţate între copii (Foto & Video)

O sectă de evrei talibani a fost anihilată. Cultul "Inimă Pură" e vinovat de răpiri, violuri şi căsătorii forţate între copii (Foto & Video)

Mai mulți copii și tineri au fost eliberați dintr-o tabără a evreilor extremiști din jungla mexicană, în urma unui raid al trupelor speciale.

Poliția a pătruns vineri dimineață în tabăra sectei Lev Tahor, amplasată la 17,5 kilometri nord de orașul Tapachula, din statul mexican Chiapas, dar detaliile despre descindere au fost făcute publice abia marți. Echipele de intervenție au primit mandat de la un judecător federal din Mexic pentru a reține mai mulți lideri, suspectați de abuz asupra copiilor, și pentru salvarea membrilor sectei.

O sursă israeliană implicată în operațiune a declarat pentru BBC că mai mulți băieți și fete au fost extrași rapid din grup, din cauza temerilor că viețile lor ar putea fi puse în pericol de membrii cultului pentru a împiedica preluarea lor.

Doi membri ai sectei Lev Tahor au fost arestați pentru trafic de persoane și infracțiuni sexuale grave, inclusiv viol, a anunțat ministrul de Externe israelian.

ADVERTISING

Lev Tahor (Ebraică pentru Inimă Pură) este un cult cunoscut pentru practicile extremiste și regimul strict impus membrilor săi. Secta susține căsătoriile între copii și aplicarea unor pedepse dure pentru cele mai mici încălcări ale regulilor, iar femeile și fetele, inclusiv fetițele în vârstă de trei ani, sunt obligate să poarte veșminte care le acoperă complet.

Codul strict de reguli le-a atras sectanților denumirea de "evrei talibani", în special din cauza similitudinilor cu codul vestimentar impus de grupul islamic sunnit care controlează Afganistanul.

În tabără au fost găsiți 26 de membri ai sectei, printre aceștia fiind și israelieni cu dublă cetățenie canadiană, americană și guatemaleză. Un cetățean canadian și unul israelian au fost arestați, iar alți doi membri ai cultului care părăsiseră tabăra cu două zile înainte au fost dați în urmărire internațională. Alte cinci persoane au fost reținute pentru încălcarea regulilor privind imigrația.

ADVERTISING

Agenți Mossad implicați în misiune

Ceilalți membri sunt găzduiți în prezent într-un centru al ministerului asistenței sociale din Mexic, iar autoritățile vor stabili cum vor proceda mai departe în cazul lor, a declarat ministrul de Externe israelian.

Poliția mexicană a colaborat cu o echipă de patru agenți din Israel, printre care și foști membri ai Mossad, în plănuirea și executarea misiunii. Echipa specială a fost alcătuită din bărbați și femei, întrucât aveau informații că în tabără se află copii și femei, iar intervenția s-a făcut cu "maximă atenție" și fără să recurgă la "nicio violență", a relatat sursa israeliană.

Operațiunea a început în urmă cu doi ani, după ce un membru al sectei, Yisrael Amir, a cerut ajutorul unui fost agent. Amir a părăsit grupul, dar se afla în tabără când a avut loc descinderea și se pare că informațiile pe care le-a furnizat au fost decisive pentru succesul operațiunii. El a plecat luni în Israel, împreună cu fiul său de trei ani.

ADVERTISING

Echipa de investigatori a călătorit la început din Israel în Guatemala, unde "evreii talibani" s-au stabilit în 2014, și a monitorizat grupul, adunând probe și colaborând cu autoritățile din statul central-american, inclusiv cu un detectiv privat.

În ianuarie, 40-50 de membri ai sectei au trecut ilegal granița în Mexic, fiind urmăriți în continuare, și și-au stabilit tabăra în jungla din nordul orașului Tapachula.

Un cult periculos, cu multe ramificații

Conducerea ramurii din Guatemala a fost implicată într-un caz de răpire în 2018; doi copii duși la New York de mama lor care părăsise cultul au fost luați atunci cu forța de membrii grupării. Minorii au fost recuperați după trei săptămâni în Mexic.

Nouă membri ai sectei au fost puși sub acuzare în acel caz. Patru dintre ei, inclusiv fiul fondatorului grupării și actualul lider, Nachman Helbrans, au fost arestați, iar unul a fost condamnat apoi eliberat pentru că executase deja pedeapsa, în timp ce altul urmează să-și primească sentința în noiembrie. Alți doi membri sunt în așteptarea procesului, iar unul se află în custodia poliției din Guatemala.

Secta Lev Tajor a fost fondată în Israel, în 1998, de rabinul Shlomo Helbrans, care ulterior s-a mutat în Statele Unite. El a executat doi ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru răpire în 1994 și a murit înecat în Mexic, în 2017.

În ultimii ani, cultul cu aproximativ 350 de membri a fost nevoit să se mute din țară în țară după ce a fost pus sub urmărire de autorități. Gruparea Lev Tajor este prezentă acum în Israel, Statele Unite, Macedonia, Maroc, Mexic și Guatemala, țară în care se mai află între 70 și 80 de membri.

Descriși ca un grup ultraortodox, "evreii talibani" au propriile reguli, iar gruparea lor a fost declarată "un cult periculos" de un tribunal din Israel. Liderii săi au negat în mai multe rânduri încălcarea legilor și susțin că sunt urmăriți din cauza credinței lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇