Suedia, tot mai aproape de aderarea la NATO. Partidul la putere, de acord cu candidatura

Suedia, tot mai aproape de aderarea la NATO. Partidul la putere, de acord cu candidatura

Partidul Social Democrat aflat la putere în Suedia s-a pronunţat duminică în favoarea candidaturii acestei ţări la NATO, ceea ce deschide calea depunerii unei cereri de aderare din partea guvernului de la Stockholm, transmit AFP, Reuters şi dpa.

Conducerea social-democraţilor a decis la o reuniune extraordinară că această formaţiune va „contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, conform unui comunicat care marchează o schimbare majoră de poziţie. Este o decizie istorică, după zeci de ani de opoziție față de accederea țării la alianță.

Premierul suedez Magdalena Andersson a anunțat că va cere luni sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii ţării sale la NATO.

"Mâine mă voi asigura că există o largă susţinere în Riksdag pentru o candidatură la NATO, iar apoi vom putea lua o decizie la nivelul guvernului", a declarat Andersson într-o conferinţă de presă.

Candidatura la NATO se bucură deja de susţinere în parlamentul suedez.

O candidatură comună cu Finlanda este "cel mai bun" lucru pentru Suedia şi securitatea sa, a adăugat şefa guvernului suedez.

Este aşteptat ca premierul suedez Magdalena Andersson să depună o cerere oficială de aderare la Alianţa nord-atlantică în zilele următoare.

După decenii în afara unor alianţe militare, Finlanda şi Suedia, ambele nealiniate, se pregătesc astfel să devină candidate la NATO, consecinţă directă a invaziei ruse din Ucraina. Preşedintele şi premierul Finlandei au anunţat de joi că aceasta va cere aderarea la NATO "fără întârziere".

Duminică, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO de la Berlin, atât secretarul general al NATO Jens Stoltenberg cât şi secretarul de stat american Antony Blinken şi-au exprimat încrederea că se va ajunge la consens privind candidaturile lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇