Suedia dă peste jumătate de miliard de euro Ucrainei, parte dintr-un plan ambițios pentru aderarea la UE

Suedia dă peste jumătate de miliard de euro Ucrainei, parte dintr-un plan ambițios pentru aderarea la UE

Guvernul suedez a prezentat luni un plan multianual de ajutor şi reconstrucţie pentru Ucraina, în valoare de şase miliarde de coroane (aproximativ 522 milioane de euro), în perspectiva unei eventuale aderări la Uniunea Europeană.

Între 1 iulie 2023 şi 31 decembrie 2027, şase miliarde de coroane vor fi acordate Ucrainei în cadrul unei „strategii istorice”, a declarat Johan Forssell, ministrul Comerţului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ucraina este anul acesta prima ţară care beneficiază de ajutorul suedez, relatează luni France Presse.

„Această sumă de şase miliarde formează doar o bază, suma totală va creşte”, a adăugat ministrul.

Obiectivul este folosirea acestor bani pentru reconstrucţia Ucrainei, cu scopul aderării la Uniunea Europeană.

„Ambiţia noastră nu este să reconstruim ceea ce a existat, ci să construim ceva nou (…), mai verde”, a detaliat Forssell, subliniind că aceasta este şi ambiţia Ucrainei.

Fondurile vor fi investite în infrastructura ţării, precum instituţiile de sănătate şi educaţie. Accesul Ucrainei la energie regenerabilă va fi, de asemenea, promovat prin această strategie.

Ideea este de a încuraja schimburile economice între cele două ţări, dar şi în interiorul Ucrainei însăşi – în special prin stimularea antreprenoriatului, combaterea corupţiei şi pentru o mai mare transparenţă.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, Suedia a anunţat 4,7 miliarde de coroane în ajutor civil şi umanitar, în plus faţă de aproximativ 17 miliarde de coroane de ajutor militar.

„Media anuală a acestui plan de ajutor este mult mai mare decât ceea ce acordam noi la acea vreme Afganistanului”, a subliniat Johan Forssell.

ADVERTISING

Ziua 509. „Podul lui Putin”, aruncat iar în aer (Foto & Video) Rusia rupe acord pe cereale. Trump promite că oprește războiul în 24h


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇