SUA şi mai multe state UE, printre care și România, îşi îndeamnă cetăţenii să plece urgent din Rusia

SUA şi mai multe state UE, printre care și România, îşi îndeamnă cetăţenii să plece urgent din Rusia

Statele Unite, dar şi ţări UE, printre care și România, îşi îndeamnă cetăţenii să plece urgent din Rusia.

Ambasada SUA la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească ”imediat” Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a misiunii diplomatice.

”Cetăţenii Statelor Unite nu ar trebui să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia ar trebui să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale”, informează Ambasada SUA la Moscova.

Comunicatul oficial aminteşte de mobilizarea militară parţială ordonată de preşedintele Vladimir Putin săptămâna trecută.

”Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte”, avertizează ambasada.

Aceeaşi sursă mai spune că în acest moment opţiunile de a părăsi Rusia sunt ”extrem de limitate” şi cel mai adesea nu sunt disponibile bilete de avion, dacă rezervările nu se fac din timp.

”Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise”, menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă pe ”cât mai repede cu putinţă”.

Ambasada mai transmite că se confruntă cu ”limitări serioase” în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot ”diminua şi mai mult” în orice moment.

ADVERTISING

MAE le cere insistent românilor să plece

Și Ministerul român de Externe reaminteşte şi reiterează cu insistenţă recomandările adresate cetăţenilor români încă din luna februarie de a evita călătoriile neesenţiale în Federaţia Rusă, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare părăsirea teritoriului cât mai curând.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul Federaţiei Ruse să manifeste atenţie sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane şi să nu se angajeze în desfăşurarea unor eventuale acţiuni de protest sau alte manifestaţii care pot genera violenţe stradale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată şi anterior cetăţenilor români care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse să îşi înregistreze neîntârziat prezenţa prin intermediul platformei www.econsulat.ro, la adresa https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât şi de pe telefonul mobil.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Moscova: +7 499 143 0427; +7 499 143 0350, al Consulatului General al României la Sankt Petersburg: +7812 3126141 şi al Consulatului General al României la Rostov pe Don: +7 (863) 283 10 15.

ADVERTISING

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Moscova: +7 916 017 9882, precum şi telefoanele de urgenţă ale oficiilor consulare la Sankt Petersburg: +7 965 777 43 38 şi Rostov pe Don: +7 (909) 437 72 22.

Și alte state UE au dat semnal de fugă

Și alte state UE, precum Bulgaria, Polonia și Estonia își îndeamnă cetățenii să plece cât mai repede din Rusia, transmite EuroWeekly.

Încă de marți Ministerul de Externe din Bulgaria i-a sfătuit pe toți cetățenii să părăsească de urgență teritoriul Rusiei. Aceștia au fost îndemnați să folosească toate mijloacele de deplasare posibile.

Cei care au decis să rămână în Rusia au fost sfătuiți să „manifeste o vigilență sporită, să evite locurile de adunare în masă a oamenilor și să monitorizeze îndeaproape evoluția situației”. Dacă este necesar, bulgarii sunt rugați să contacteze ambasada de la Moscova sau consulatul general din Sankt Petersburg.

Ulterior, în aceeași zi, Ministerul de Externe al Poloniei și-a îndemnat cetățenii să procedeze la fel. De asemenea, a emis recomandarea ca polonezii să nu călătorească pe teritoriul rusesc din niciun motiv. Celor care se află deja în Rusia, fie permanent, fie în vacanță, li s-a spus că este mai sigur să se întoarcă imediat în țara lor de origine.

În ceea ce privește situația politică actuală, Ministerul polonez al Afacerilor Externe a declarat „cel mai înalt nivel de amenințare”.

Miercuri şi Ministerul de Externe din Estonia a făcut un apel similar pentru ca cetățenii săi să iasă din Rusia.

Ziua 217. Haos în Rusia: Credite şterse pentru cine moare pe front, în timp ce vecinii nu mai fac față fugarilor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇