În ultimii ani, Statele Unite au trimis în Ucraina și Israel muniție în valoare de miliarde de dolari. Luptele din aceste țări arată câtă muniție e necesară astfel încât SUA să fie pregătite pentru următorul său mare război. Foști ofițeri ai armatei americane spun că se impune o creștere a producției.
Conflictele din Ucraina și Israel, precum și loviturile aplicate rebelilor Houthi în Marea Roșie, i-au arătat Americii ce i-ar trebui într-un viitor război important – și anume multă putere de foc.
"Volumul de armament – numărul de rachete și alte sisteme care vor fi necesare pentru a face față unui conflict de vârf – este mult mai mult decât am planificat", a declarat Bradley Martin, căpitan în rezervă al Marinei SUA, pentru Business Insider.
"Ne lipsește și baza industrială pentru a ne extinde rapid. Așa că este foarte important să începem să abordăm rapid aceste probleme", a adăugat el.
Punctele fierbinți de pe glob care înghit muniția americană
Administrația Biden a furnizat Ucrainei asistență de securitate de peste 60 de miliarde de dolari după invazia Rusiei, în februarie 2022.
Conform informațiilor publicate de Pentagon, ajutorul include zeci de mii de tone de rachete, sute de mii de cartușe de mortieră și milioane de obuze și gloanțe. Obuzele de 155mm au fost la mare căutare, iar stocurile s-au subțiat.
Pe lângă muniție, SUA au trimis în Ucraina un număr important de vehicule blindate, sistem de apărare aeriană, drone, arme antitanc, arme ușoare și multe altele.
Administrația Biden a fost mult mai puțin transparentă cu privire la asistența de securitate pe care a trimis-o Israelului, însă Proiectul Costs of War, o inițiativă de cercetare de la Universitatea Brown, a descoperit luna trecută că Statele Unite au aprobat cel puțin 18 miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate pentru Israel de la izbucnirea războiului în urma masacrului din 7 octombrie 2023 comis de Hamas.
De atunci, livrările de arme au constat în cantități mari de muniție, inclusiv mii de rachete antitanc, zeci de mii de obuze de artilerie și muniție de tun, precum și zeci de mii de bombe lansate aerian.
Armata americană s-a angajat activ și în operațiuni de luptă împotriva Houthi, rebelii din Yemen susținuți de Iran care au folosit rachete și drone pentru a ataca rutele maritime comerciale din Marea Roșie și Golful Aden.
Navele și avioanele americane au tras cantități mari de muniție pentru a doborî amenințările Houthi și a lovi rebelii din Yemen, inclusiv o gamă largă de rachete de atac terestre, rachete sol-aer, rachete aer-aer și aer-sol.
Marina SUA a lansat, de asemenea, rachete interceptoare pentru a apăra Israelul de atacurile iraniene din aprilie și octombrie. Aceste două operațiuni, împreună cu cele contra-Houthi, au făcut ca Statele Unite să consume muniție în valoare de aproape două miliarde de dolari.
Cu totul, SUA au contribuit cu aproximativ 80 de miliarde de dolari în armament - incluzând aici și transferul sau cheltuielile unei cantități semnificative de muniții - pentru a sprijini conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu care nu dau niciun semn de încetare.
Ce-i trebuie Americii și de ce-i lipsește
Foști ofițeri militari americani care au participat la exerciții de război pentru diverse instituții de cercetare spun că războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu subliniază cheltuielile mari necesare pentru asigurarea muniției în cazul unui conflict major.
"Am văzut necesarul de muniție al unui război major, ceea ce nu este o surpriză – toată lumea știe că războaiele prelungite ale marilor puteri folosesc o mulțime de muniții”, a declarat pentru publicația citată Mark Cancian, expert în apărare și colonel în retragere al Corpului Marin al SUA.
"Nu ne-am gândit niciodată că vom fi într-o asemenea poziție, iar aceste evenimente ne-au arătat care ar putea fi cerințele, combinate cu o strategie care recunoaște acum că am putea ajunge într-un conflict de mare putere care ar putea dura mult timp", a adăugat Cancian, în prezent consultant al Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Martin, fost căpitan de Marină, a spus că acoperirea stocurilor americane de muniție care au fost transferate către parteneri sau folosite în străinătate e importantă, dar este esențial ca baza industrială de apărare să aibă capacitatea de a produce noi muniții atunci când cererea crește.
"Ceea ce vedem în exemplele din lumea reală este că cheltuielile cu munițiile vor fi foarte mari. Dacă ar exista un semnal de alarmă, acesta ar fi campaniile din Ucraina și din Orientul Mijlociu", a declarat Martin, acum cercetător senior în politici la organizația RAND.
Potrivit experților, în cazul unui conflict cu un adversar precum China, SUA ar avea nevoie de stocuri suficiente de interceptori de apărare aeriană, în special din familia Standard Missile.
Iar întrucât un război SUA-China ar putea fi în mare parte unul maritim și având în vedere arsenalul formidabil de rachete antinavă al Beijingului, vasele marinei SUA ar trebui să fie bine înarmate cu interceptoare pentru a înlătura aceste amenințări și pentru a apăra activele americane în Pacific.
Oficialii și analiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la stocurile acestor interceptoare, ținând cont de utilizarea lor în timpul operațiunilor din Orientul Mijlociu. Ei susțin că SUA au nevoie de mai mulți interceptori cheie pentru viitoarele conflicte. Totuși, aceste muniții au un preț ridicat, iar producția a scăzut.
Apărarea antiaeriană terestră și-a dovedit, de asemenea, importanța în conflicte majore din ultimii câțiva ani. Statele Unite au transferat bateriile Patriot și rachetele interceptoare asociate acestora în Ucraina și în Israel. Lockheed Martin crește acum producția de interceptoare PAC-3, dar nu se știe dacă stocurile sunt suficiente.
De asemenea, armele folosite în lovituri la distanță, cum ar fi rachetele antinavă cu rază lungă de acțiune și cele aer-suprafață, ar fi esențiale pentru forțele americane într-un conflict major, mai ales împotriva Chinei.
Și racheta de croazieră Tomahawk Land-Attack, un mijloc de lovitură cu rază lungă pe care Marina SUA se bazează, este necesară în cantități semnificative pentru un conflict important, , spun specialiștii.
T.D.