Marina SUA se pregătește de război cu China până în 2027: Planul creat de o femeie pentru a contracara Beijingul

Marina SUA se pregătește de război cu China până în 2027: Planul creat de o femeie pentru a contracara Beijingul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marina militară americană are deja un plan pentru un posibil război cu China. Strategia pornește de la estimarea momentului în care Beijingul va deține capacitatea completă de a ataca Taiwanul.

US Navy are un plan de întărire a capacității sale de război și urmărește cu atenție evoluția Chinei și posibilitatea ca aceasta să invadeze Taiwanul. Amiralul Lisa Franchetti, șeful operațiunilor navale ale Marinei SUA, a dat publicității acest plan miercuri, spunând că a petrecut un an pentru a face un bilanț al direcției Marinei și al priorităților pentru viitorul apropiat, relatează Business Insider.

Cele șapte obiective ale strategiei sale includ eficientizarea întreținerii navelor de război și a submarinelor pentru a elimina întârzierile, un impuls mai mare pentru dezvoltarea și lansarea dronelor și a navelor fără pilot și concentrarea asupra recrutării și modalităților de păstrare a personalului.

ADVERTISING

Planul pornește de la premisa că marina americană trebuie să fie pregătită până în anul 2027 pentru un război cu China. Într-un discurs pe care l-a rostit la Naval War College din Newport, Rhode Island, Franchetti a spus că în centrul strategiei sale se situează "prioritizarea creșterii nivelului de pregătire pentru un potențial conflict cu Republica Populară Chineză până în 2027".

De ce e important anul 2027

Anul 2027 a devenit un punct central pentru administrația și armata Statelor Unite după ce a fost impus de liderul chinez Xi Jinping ca termen limită pentru pregătirea forțelor militare ale Beijingului în vederea ocupării Taiwanului.

Franchetti a menționat acest an în discursul său, spunând că este "ceea ce președintele Xi le-a spus forțelor sale, că ar trebui să fie pregătite de război până în 2027".

Xi a negat aceste afirmații, inclusiv că ar fi pus termenul pentru anul 2035, potrivit unui înalt oficial american care a vorbit cu presa în noiembrie despre conversația liderului chinez cu președintele Joe Biden.

CHina și-a ridicat însă constant agresiunea împotriva Taiwanului în ultimii ani, în special după ce în insulă au fost organizate alegeri pe care Partidul Democrativ Progresiv le-a câștigat din nou în ianuarie. Temerile privind un război SUA-China au fost alimentate și mai mult de Beijing, care a devenit tot mai ostil în disputele sale teritoriale cu Japonia și aliații SUA din Marea Chinei de Sud.

ADVERTISING

În discursul său, Franchetti a recunoscut că SUA au și alți rivali în vizor, precum Rusia, Iranul și Hezbollah, dar a adăugat că US Navy trebuie să se concentreze pe China.

Un plan greu de îndeplinit

Îndeplinirea obiectivelor din planul lui Franchetti nu va fi, însă, ușoară, notează Business Insider. De altfel, amiralul a admis în discursul său că aceste obiective sunt extinse și îndrăznețe. "Dar mai știu că aplecarea cu un scop și cu rapiditate asupra acestor ținte va descuraja RPC (Republica Populară Chineză) și orice alt adversar potențial și ne va face și mai pregătiți să luptăm și să câștigăm decisiv dacă această descurajare eșuează", a subliniat ea.

Amiralul dorește ca 80% din marina militară americană să fie pregătită pentru desfășurare și luptă în orice moment.

ADVERTISING

Ea speră, de asemenea, că US Navy poate susține un efort de reparații generale pentru infrastructura critică, precum cheiurile și pistele. Un alt obiectiv este acela de a evalua fiecare centru de comandă al flotei pentru pregătirea pentru război, începând cu Flota Pacificului, și de a le aduce la cele mai noi standarde până în 2027.

Pe de altă parte, US Navy are câteva avantaje unice: experiența reală și recentă a luptelor, a menționat Franchetti.

De asemenea, Marina SUA urmărește cu atenție modul în care Ucraina atacă flota rusă de la Marea Neagră folosind "o combinație de rachete, nave robotice de suprafață și capabilități digitale agile". "Am învățat multe despre viitorul războiului pe mare. Inclusiv despre rolul platformelor robotizate, al munițiilor mai ieftine și al forțelor dezagregate în obținerea și exploatarea controlului mării", a spus Franchetti.

Marina americană a căpătat, de asemenea, lecții importante din lupta împotriva rebelilor Houthi din Yemen, care de aproape un an atacă navele comerciale în Marea Roșie cu drone și rachete balistice.

"Cred că nimeni nu învață, probabil, mai mult decât Marina, pentru că, într-adevăr, este prima dată când ne aflăm într-o zonă de angajare a armelor pentru această perioadă susținută”, a declarat Franchetti într-un interviu pentru The Associated Press.

Franchetti și-a asumat atribuțiile de șef al operațiunilor navale în noiembrie. Anterior, ea a comandat două grupuri de lovitură de transportatori și a deținut comanda Flotei a 6-a și este prima femeie care a servit în șefii de stat major comun.

Lisa Franchetti a preluat atribuțiile de șef al operațiunilor navale în noiembrie. Anterior, ea a comandat două grupuri de portavioane și a deținut comanda Flotei a 6-a. Este este prima femeie din Joint Chiefs of Staff (JCS), corpul celor mai înalți ofițeri din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇