Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial în Sfântu Gheorghe. Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea Guvernului

Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial în Sfântu Gheorghe. Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea Guvernului

Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea de adoptare a steagului secuiesc ca drapel oficial al orașului Sfântu Gheorghe.

Instanța de judecată a dat astfel dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş și a anulat hotărârea de guvern prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar, scrie Brașov.net.

Decizia nu e definitivă și se poate depune recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Demersurile pentru modificarea drapelului au început în urmă cu mai bine de 10 ani, iar în 29 iunie 2021, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care aprobă acest model ca steag oficial al orașului.

ADVERTISING

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş s-a pronunțat ferm împotriva acestui steag și a contestat proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului.

Conducerea Forumului Civic a arăta că steagul are un „caracter pur etnic maghiar” şi cerea includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇