Statele Unite au probleme cu un bombardier strategic și nu mai vor să-l repare (Video)

Statele Unite au probleme cu un bombardier strategic și nu mai vor să-l repare (Video)

Forțele Aeriene au decis să nu repare un avion B-2 defect, reducându-și flota la 19 astfel de aeronave. Este o situație care ar putea genera dificultăți într-un scenariu de război cu Rusia sau China.

B-21 Raider, un bombardier de ultimă generație, urmează să înlocuiască mai vechiul B-2 din dotarea armatei americane.

În aceste condiții, Forțele Aeriene au decis să nu mai repare un avion B-2 defect și să rămână cu 19 astfel de aparate operaționale, situație care scoate în evidență problemele pe care această aeronavă le are, scrie The National Interest.

ADVERTISING

Aviația militară americană deține trei tipuri de bombardiere strategice: B-52 Stratofortress, B-1B Lancer și B-2 Spirit.

Toate aceste aeronave au roluri importante în strategia militară americană, însă Spirit este în prezent cel mai avansat bombardier, având și caracteristici stealth (este invizibil pe radare - n.red.) care îi permit să îndeplinească misiuni de pătrundere în adâncime pe teritoriul inamic.

Departamentul american al Apărării a ajuns la concluzia că repararea unui B-2 defect nu este avantajoasă financiar, astfel că aviația militară se bazează acum pe cele 19 aeronave de acest tip funcționale până la intrarea în serviciu a noilor bombardiere B-21 Raider.

ADVERTISING

B-2 Spirit a fost lansat cu 35 de ani în urmă, dar continuă să ofere avantaje incontestabile armatei americane.

În anii '70 aviația militară avea nevoie de un avion capabil să respingă semnalele radar și să zboare aproape nedetectat, iar Compania Northrop Grumman a fost selectată pentru a dezvolta acest aparat de zbor.

Bombardierul B-2 Spirit poate transporta în câteva ore muniția grea aproape în orice punct al globului. Poate fi încărcat cu 18 tone de muniție convențională și arme nucleare, inclusiv cu până la 16 bombe Joint Direct Attack Munition ghidate prin satelit de 900 kg.

De la intrarea în dotare US Air Force, B-2 Spirit a participat la operațiuni în teatre de luptă precum Irak, Kosovo, Afganistan și Libia.

B-2 Spirit: US Most Feared Stealth Bomber Ever Made

B-2 oferă în continuare numeroase avantaje forțelor aeriene americane, însă urmașul său, B-21 Raider, va avea mai multe puncte forte. Oficial, acest avion și-a făcut debutul în 2022, la unitatea de producție Northrop din Palmdale, California. Doar câteva dintre caracteristicile sale au fost dezvăluite, cele mai multe specificații rămânând secrete.

ADVERTISING

Se știe însă că Raider va fi cu aproximativ 15% mai scurt decât Spirit, ceea ce îi va reduce și mai mult semnătura radar, făcându-l mai greu de detectat.

Ca și predecesorii săi, Raider va asigura bombardamentele strategice și va fi capabil să îndeplinească misiunile de lovituri cu rază lungă de acțiune, decolând de la bazele de pe teritoriul SUA. De asemenea, va fi echipat cu arme nucleare.

Conform informațiilor limitate publicate până acum, B-21 Raider va fi o forță care trebuie luată în considerare atunci când va intra în sfârșit în serviciu. Până atunci, însă, B-2 va rămâne principalul bombardier din dotarea forțelor aeriene militare ale SUA.

Aviația americană trebuie să mențină o prezență puternică a bombardierului pentru a descuraja potențialii adversari ai Americii. Însă decizia de a nu mai cheltui fonduri pentru repararea unui avion defect nu e în măsură să prevină amenințările, dimpotrivă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇