Stare de alertă la UCLA: Sute de polițiști au intrat cu forța în tabăra studenților pro-palestinieni din campus (Video) - UPDATE

Stare de alertă la UCLA: Sute de polițiști au intrat cu forța în tabăra studenților pro-palestinieni din campus (Video) - <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Sute de polițiști au intrat cu forța, joi dimineața, într-o piață centrală a Universității California din Los Angeles (UCLA) pentru a dispersa o tabără a studenților protestatari pro-palestinieni, care a fost atacată în noaptea precedentă de susținători pro-Israel, relatează Reuters.

Operațiunea poliției din această dimineață la UCLA marchează cel mai recent episod al tensiunilor în creștere din campusurile universitare americane, unde protestele față de modul în care Israelul a gestionat războiul din Fâșia Gaza au dus la confruntări ale studenților între ei, dar și cu forțele de ordine.

ADVERTISING

Imagini în direct de la fața locului au arătat că, începând de miercuri la asfințit, ofițeri în echipament tactic au început să pătrundă în campusul UCLA, adiacent unui complex de corturi ocupat de mulțimea de manifestanți, arată agenția Reuters, citată de The Guardian.

Postul local de televiziune KABC-TV a estimat că între 300 și 500 de persoane s-au înghesuit în interiorul taberei, în timp ce alte aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat în afara baricadelor, în semn de susținere.

Polițiștii au stat ore în șir la periferia zonei cu corturi, înainte de a începe în cele din urmă să intre cu forța în tabără, în jurul orei locale 3:15, pentru a-i aresta pe ocupanții care refuzau să plece. Raidul a fost condus de niște ofițeri ai California Highway Patrol care purtau scuturi și bastoane, mai relatează Reuters.

ADVERTISING

Potrivit agenției de presă, manifestanții - unii dintre ei ținând umbrele deschise pe post de scuturi improvizate - au încercat să blocheze înaintarea ofițerilor printre ei, în timp ce strigau „împingeți-i înapoi!” și îndreptau lumini strălucitoare în ochii polițiștilor.

The New York Times a relatat că poliția „a distrus baricadele aflate pe o parte a taberei din fața Royce Hall de la UCLA”. Jonathan Wolfe, care a relatat de la UCLA, a scris la ora locală 3:22: „Ofițerii demontează placajul și alte materiale pe care protestatarii le-au folosit pentru a construi un zid în jurul lor. Cealaltă parte a taberei pare să reziste deocamdată”.

Unii protestatari au fost văzuți echipându-se cu căști de protecție, ochelari de protecție și măști de protecție respiratorie în așteptarea asediului, la o zi după ce universitatea a declarat tabăra ilegală.

ADVERTISING

Reuters mai relatează că sute de alți activiști pro-palestinieni care s-au adunat în afara orașului de corturi au huiduit poliția și au strigat „rușine!”, unii bătând în tobe și fluturând steaguri palestiniene, în timp ce ofițerii mărșăluiau spre campus. Mulți purtau eșarfele tradiționale palestiniene numite keffiyeh.

Un grup mult mai mic de demonstranți care fluturau steaguri israeliene a îndemnat poliția să închidă tabăra, strigând „Hei, hei, ho-ho, ocupația trebuie să dispară!”.

Înainte de a pătrunde în forță, polițiștii i-au îndemnat pe demonstranți, prin anunțuri repetate prin difuzoare, să elibereze zona de protest, care ocupa o piață de mărimea unui teren de fotbal între emblematicul auditoriu cu două turnuri, Royce Hall, și biblioteca principală a universității.

UPDATE: Autoritățile au făcut arestări în rândul manifestanților din tabăra de la UCLA. Poliţia a efectuat zeci de arestări joi, după ce a pătruns în tabăra protestatarilor propalestinieni instalată la Universitatea California (UCLA) din Los Angeles, informează EFE.

Amintim că tensiuni extrem de puternice se înregistrează, în ultima perioadă, în numeroase campusuri în întreaga Americă, pe fondul contestării războiului Israelului în Gaza. În ultimele zile, peste o mie de studenți au fost arestați pentru demonstrațiile pro-palestiniene în peste 30 de campusuri din SUA. Aceste manifestații au ecouri și în Europa, inclusiv în Franța și Marea Britanie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇