Imagini impresionante din New York, unde Poliția a luat cu asalt o clădire a Universității Columbia și a arestat zeci de studenți protestatari (Video)

Imagini impresionante din New York, unde Poliția a luat cu asalt o clădire a Universității Columbia și a arestat zeci de studenți protestatari (Video)

Poliţia din New York (NYPD) a arestat, marţi seară, zeci de protestatari care ocupau o clădire a Universităţii Columbia în cadrul mişcării studenţeşti în favoarea cauzei palestiniene şi împotriva operaţiunii Israelului în Gaza.

Poliţiştii au venit la cererea scrisă a preşedintelui universităţii, Minouche Shafik.

Zeci de ofițeri au luat cu asalt clădirea în care se baricadaseră studenții protestatari, iar alţii i-au ridicat pe cei aflați în corturi, pe peluză, iar în două ore zona a fost curățată.

Campusul new-yorkez, sediul mişcării studenţeşti împotriva războiului din Vietnam în 1968, este de 15 zile epicentrul mişcării tinerilor americani în favoarea cauzei palestiniene.

Eliberaţi, eliberaţi Palestina!, Ruşine să va fie!, au strigat manifestanţii la sosirea poliţiştilor.

O jurnalistă AFP a văzut zeci de tineri încătuşaţi şi urcaţi în autobuze şi camionete ale poliţiei.



Însoţiţi de un camion dotat cu o scară lungă, zeci de poliţişti au intrat apoi în campus şi s-au apropiat de o clădire a universităţii ocupată de activişti.

Jurnaliştii au filmat poliţişti în echipament anti-revoltă urcând scara pentru a ajunge la o fereastră, pe unde au intrat unul câte unul în Hamilton Hall, unde se baricadaseră zeci de persoane.



Pe contul lor de Instagram, studenţii şi activiştii grupului pro-palestinian Columbia University Apartheid Divest au denunţat invadarea campusului de către poliţie pentru a-i scoate afară din clădirea Hamilton Hall, pe care ei o redenumiseră Hind’s Hall, în memoria unei fetiţe de 6 ani ucise în Gaza.



Potrivit Reuters, circa 50 de manifestanți au fost arestați și preluați, cu mâinile legate la spate, într-un autobuz al poliției.

ADVERTISING

CNN transmite că o a doua intervenție a NYPD la City College of New York, ridică numărul studenților arestați la 100.

Preşedintele Universităţii Columbia, care promisese vineri că nu va chema poliţia pentru a înlătura tabăra de corturi instalată în campus de la mijlocul lunii aprilie, a cerut NYPD să menţină o prezenţă în campus cel puţin până la 17 mai, "pentru a păstra ordinea şi a se asigura că nu se instalează o tabără de corturi".

Conducerea universităţii le dăduse studenţilor un ultimatum să demonteze tabăra până luni, la ora locală 14:00, ameninţându-i că în caz contrar vor fi suspendaţi până în anul universitar următor, motivând că mişcarea de protest încalcă politica universităţii. Însă studenţii au decis să rămână pe loc.

ADVERTISING

La un briefing de presă ținut cu câteva ore înainte de intrarea poliției în campus, primarul din New York, Eric Adams, a spus că preluarea clădiriii Hamilton Hall a fost instigată de “agitatori din afara țării”, care nu au nicio afiliere cu Columbia University și că o parte a studenților care protestează “nu sunt pe deplin conștienți de faptul că în mijlocul lor se află actori externi”.

Marţi noapte, un purtător de cuvânt al NYPD a anunţat sfârşitul operaţiunii: Nu mai e nimeni în clădire şi tabăra este goală.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇