Masacru în Gaza. Peste 800 de morți și răniți după ce palestinienii înfometați s-au năpustit asupra camioanelor cu ajutoare și israelienii au tras cu tunurile (Video)

Masacru în Gaza. Peste 800 de morți și răniți după ce palestinienii înfometați s-au năpustit asupra camioanelor cu ajutoare și israelienii au tras cu tunurile (Video)

Cel puțin 112 palestinieni au fost uciși și 760 au fost răniți în timpul aglomeraţiei produse la sosirea camioanelor cu ajutoare în Gaza.

Autorităţile din Gaza şi cele israeliene au variante diferite asupra incidentului. Armata israeliană spune că tancurile au tras focuri de avertizare, dar nu au lovit convoiul. Dar unii palestinieni spun că trupele au tras direct în ei, relatează BBC.

Imaginile aeriene prezentate de israelieni arată sute de oameni urcați pe camioane și în jurul lor. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a acuzat Israelul de „masacru”.

Incidentul de joi a avut loc la scurt timp după ora 04:45 (02:45 GMT) la sensul giratoriu Nabulsi, în sud-vestul orașului Gaza.

ADVERTISING

Un convoi de 30 de camioane care transportau ajutoare egiptene se îndrepta spre nord, când a fost înconjurat de civili, oamenii urcându-se pe mașini.

„Unii au început să-i împingă pe ceilalți violent și chiar să-i calce în picioare până au murit, jefuind camioanele”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari. „Incidentul nefericit a dus la moartea și rănirea a zeci de locuitori din Gaza”, a spus el, prezentând primele cifre ale bilanțului.

Tancurile israeliene, a spus Hagari, „au încercat cu precauție să disperseze mulțimea cu câteva focuri de avertizare”, dar s-au retras „când sutele de oameni au devenit mii și lucrurile au scăpat de sub control”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Nu a fost efectuată nicio lovitură a IDF către convoiul de ajutor”, a spus el, insistând că armata israeliană a încercat să ajute convoiul să ajungă la destinație.

Un alt purtător de cuvânt al IDF a declarat că unii civili s-au apropiat de soldații israelieni la un punct de control din apropiere, ignorând focurile de avertizare.

Varianta palestinienilor

De cealaltă parte, un martor palestinian a descris pentru BBC panica din mulțime și în rândul șoferilor de camioane, care au încercat să meargă înainte.

Hamas a respins relatarea IDF, invocând dovezi „de netăgăduit” ale „tragerilor directe asupra cetățenilor, inclusiv împușcături în cap”.

ADVERTISING

Zeci de victime în stare critică sau gravă au fost aduse la Spitalul al-Shifa din apropiere din orașul Gaza, unde medicii nu au putut face față volumului și severității cazurilor.

Un bărbat a declarat pentru BBC că a mers la sensul giratoriu Nabulsi în speranța că va primi un sac cu făină pentru familia sa. El a spus că soldații israelieni au deschis focul „și camionul de ajutor a trecut peste cadavre”.

Majoritatea victimelor din alte două spitale, Kamal Adwan și al-Awda, au fost declarate de oficialii de acolo ca ”rănite de glonț sau schije”.

Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, un rival al Hamas cu sediul în Cisiordania ocupată, a acuzat forțele israeliene de un „masacrul atroce”.

Ședință de urgență a ONU

Consiliul de Securitate al ONU a programat o ședință de urgență cu ușile închise pentru a discuta incidentul, în timpul căreia Algeria a prezentat o moțiune învinuind forțele israeliene pentru „deschiderea focului”.

În timp ce 14 dintre cei 15 membri ai Consiliului au susținut moțiunea, SUA au blocat-o, potrivit agenției de știri AP, care îl citează pe ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour. Reprezentantul american Robert Wood a declarat că faptele sunt neclare.

Anterior, președintele american Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea că incidentul ar complica eforturile mediatorilor de a intermedia o încetare temporară a focului în războiul dintre Israel și Hamas, în timp ce Franța a declarat că „focurile soldaților israelieni împotriva civililor care încearcă să aibă acces la hrană” sunt „nejustificabile”.

Organizația medicală caritabilă MSF a spus că este „îngrozită” și a cerut o „încetare imediată și susținută a focului”.

Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte ca Ministerul Sănătăţii din Gaza să anunţe că peste 30.000 de oameni, inclusiv 21.000 de copii şi femei, au fost ucişi în Gaza de la începutul conflictului, pe 7 octombrie. Aproximativ 7.000 au fost dispăruți și 70.450 au fost răniți.

ONU avertizează cu privire la o foamete care se profilează în nordul teritoriului, unde se estimează că 300.000 de oameni trăiesc cu puțină hrană sau apă potabilă.

Armata israeliană a lansat o campanie aeriană și terestră la scară largă pentru a distruge Hamas.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇