Armata israeliană a prezentat un plan de „evacuare” a civililor din „zonele de luptă” din Fâşia Gaza, a anunţat luni biroul lui Benjamin Netanyahu, care este în continuare hotărât să lanseze o ofensivă militară asupra oraşului supraaglomerat Rafah.
Armata „a prezentat Cabinetului de război un plan de evacuare a populaţiei din zonele de luptă din Fâşia Gaza, precum şi planul pentru viitoarele operaţiuni”, a precizat biroul premierului într-un scurt comunicat, fără a oferi detalii, relatează AFP.
Acest anunţ vine înaintea unei aşteptate ofensive israeliene la Rafah, un oraş din sudul teritoriului palestinian unde, potrivit ONU, aproape 1,5 milioane de palestinieni, în marea lor majoritate strămutaţi, trăiesc în condiţii extrem de precare.
În ciuda avertismentelor internaţionale repetate, Netanyahu doreşte să lanseze o operaţiune terestră împotriva oraşului, care se află la frontiera închisă cu Egiptul şi pe care îl descrie ca fiind "ultimul bastion" al mişcării islamiste Hamas.
O ofensivă ar fi "amânată" doar dacă se va încheia un armistiţiu negociat în prezent, a declarat el duminică la postul american CBS.
Prin lansarea acestei operaţiuni, Israelul ar fi "la câteva săptămâni distanţă" de o "victorie totală" asupra Hamas, a spus el.
În timp ce negocierile pentru armistiţiu au fost reluate în Qatar, noi bombardamente au vizat duminică Rafah, iar luptele au devastat oraşul Khan Younès, aflat în ruină, la câţiva kilometri mai la nord.
De la începutul războiului declanşat de un atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie, Fâşia Gaza, asediată de Israel, se confruntă cu o catastrofă umanitară majoră, iar 2,2 milioane de persoane, marea majoritate a populaţiei, sunt ameninţate de "foamete în masă", potrivit ONU.
Duminică, potrivit unui corespondent al AFP, sute de persoane, împinse de foame, au fugit din nordul Fâşiei Gaza, unde 300.000 de locuitori riscă să moară de foame, potrivit ONU.
Oamenii sunt forţaţi să mănânce frunze şi furaje
Ajutorul internaţional, care pătrunde din Egipt prin Rafah, trebuie să primească undă verde din partea Israelului şi este aproape imposibil să ajungă în nord din cauza distrugerilor şi a luptelor.
În ultimele zile, palestinienii din Gaza au declarat pentru AFP că au fost forţaţi să mănânce frunze şi furaje şi chiar să sacrifice animale de povară pentru a se hrăni.
"În următoarele zece zile, mulţi oameni vor muri. Vor muri de foame, nu din cauza bombardamentelor", a declarat un locuitor, Marwan Awadieh.
"Uciderea poporului nostru prin înfometare este un genocid care ameninţă întregul proces de negociere", a declarat pentru AFP un oficial Hamas din nordul Gaza.
O foamete poate fi încă "evitată" în Gaza dacă Israelul permite agenţiilor umanitare să aducă un "ajutor semnificativ", a declarat duminică Philippe Lazzarini, comisarul general al Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (Unrwa).