Zeci de arestări au avut loc miercuri, la marşul de 1 Mai, de la Paris şi din alte oraşe ale Franţei.
Oamenii protestează pentru salarii mai mari, din cauza situaţiei din Gaza, dar şi în memoria Ioanei d’Arc sau pentru susţinerea mişcării Antifa.
Protestatarii au distrus vitrine și panouri stradale, la Paris, scandând împotriva polițiștilor, potrivit Le Figaro.
Protestatarii s-au încăierat cu polițiștii, care au replicat cu bastoane și grenade lacrimogene. Au fost făcute arestări și unii participanți au fost transportați la spital.
Cel puţin două vitrine de magazine şi un adăpost dintr-o staţie de autobuz au fost sparte, a constatat un jurnalist AFP.
Pe de altă parte, forţele de ordine blocau accesul manifestanţilor în Piaţa Bastilia, unde mai mulţi manifestanţi agitau steaguri palestiniene.
Cel puţin 15 persoane au fost arestate, doar la controalele iniţiale operate înaintea manifestaţiei de 1 Mai, anunţă Poliţia Parisului, care precizează că s-au confiscat arme - inclusiv o ”rozetă” şi un cuţit Opinel.
În fruntea coloanei, manifestanţi care au desfăşurat un banner au incendiat simbolul Jocurilor Olimpice în aclamaţiile mulţimii.
Violenţe şi distrugeri în toată Franţa
La Lyon, băncile au fost luate drept ţintă de persoane îmbrăcate în negru, cu faţa ascunsă.
Prefectura din Rhône a anunţat că şi aici 17 persoane au fost arestate.
Violenţe au izbucnit şi în centrul oraşului Nantes, la o manifestaţie la care au luat parte mii de oameni.
Au fost distruse magazine, iar forţele de ordine au tras cu gaze lacrimogene, potrivit unui fotograf AFP de la faţa locului.
Manifestanţii susţin mişcarea Antifa, fiind îmbrăcaţi în negru şi purtând şepci. Ei au atacat către prânz vitrine, o bancă, un supermarket Carrefour şi un magazin de îmbrăcăminte.
Au fost manifestaţii de amploare şi la Marsilia, Nisa, Strasbourg şi Clermont-Ferrand.
La Marsilia, manifestanţii au agitat numeroase steaguri palestiniene, potrivit unor imagini difuzate de BFMTV. Tot steaguri palestiniene au fost agitate şi la Nisa, potrivit France Bleu.
Manifestaţii de extremă dreapta o sărbătoresc pe Ioana D'Arc
Preşedintele Rassemblement national (RN, extremă dreapta, fostul Front Naţional), Jordan Bardella, a anunţat într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare că sărbătoreşte Ziua Muncii şi Muncitorilor, ”dar şi pe (...) Jeanne d’Arc”.
Această tradiţie FN, introdusă de către Jean-Marie Le Pen în 1988, a fost abandonată treptat de către RN.
”Franţa noastră ştie să reunească în memoria sa colectivă amintirea luptelor pentru o viaţă mai demnă şi omagiul unei figuri a unui popor care nu renunţă”, spune el.
Marion Maréchal, capul de listă al Partidului Reconquête în alegerile europene, îi aduce la rândul său un omagiu ”Fecioarei din Orléans”, printr-o vizită în satul natal, Domrémy.
La nivel naţional, ”120.000 până la 15.000” de manifestanţi sunt aşteptaţi, potrivit unei note a serviciilor teritoriale de informaţii, consultată de AFP.
Este vorba despre un aflux mult mai mic decât în 2023, când la manifestaţiile de 1 Mai au luat parte aproape 800.000 de oameni - potrivit autorităţilor - şi 2,3 milioane - potrivit Confederaţiei Geneale a Muncii (CGT).
Activişti pro-palestinieni ar putea îngroşa rândurile manifestanţilor, mai ales la Paris.
Potrivit unei surse din poliţie, 12.000 de jandarmi au fost mobilizaţi, dintre care 5.000 la Paris.
Revendicări
Principalele sindicate franceze cer manifestaţilor să mărşăluiască de 1 Mai pentru a obţine salarii mai mari, în favoarea păcii sau a unei Uniuni Europene (UE) ”mai protectoare”.
Spre deosebire de marşul din 2023, când principalele opt organizaţii sindicale franceze - CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires şi FSU - au defilat împreună împotriva reformei pensiilor, anul acesta nu există o mobilizare comună.
Alte mișcări de stradă care nu au degenerat în violență au avut loc miercuri în Spania, Germania și Grecia.