Spania a eliberat „din greșeală” un baron al drogurilor, care plănuia să-l omoare pe Mark Rutte și s-o răpească pe prințesa Amalia

Spania a eliberat „din greșeală” un baron al drogurilor, care plănuia să-l omoare pe Mark Rutte și s-o răpească pe prințesa Amalia

Un mafiot marocan, baron al drogurilor, a scăpat din mâinile justiţiei spaniole din cauza unei erori judiciare.

Karim Bouyakhrichan, liderul mafiei marocane, trebuia să fie extrădat în Ţările de Jos, unde este acuzat că a planificat asasinarea premierului Mark Rutte și răpirea prințesei moștenitoare Amalia (foto).

Însă periculosul infractor a fost eliberat pe cauțiune și a dispărut.

Liderul „Mocro Maffia” a fost arestat la Marbella, în ianuarie anul trecut, într-o operațiune de amploare, după o anchetă de cinci ani pentru spălarea banilor, scrie Politico.

ADVERTISING

După ce au aflat că a fost prins, autoritățile olandeze au depus o cerere de extrădare la Curtea Națională a Spaniei, cerând să fie trimis înapoi în Țările de Jos, pentru a se confrunta cu acuzații legate de imperiul său de trafic de droguri.

Curtea Națională din Madrid a aprobat cererea de extrădare, dar Tribunalul Provincial din Málaga, care are jurisdicție asupra zonei în care a fost arestat Bouyakhrichan, a refuzat să pună în executare decizia, argumentând că baronul drogurilor ar trebui să răspundă mai întâi acuzațiilor de spălare de bani în Spania.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Autoritățile olandeze au făcut apel, depunând o nouă cerere de extrădare, subliniind că șeful cartelului era unul dintre cei mai căutați infractori de către Interpol, pentru rolul jucat într-un război pan-continental al drogurilor timp de un deceniu, în care zeci de oameni au fost uciși în Belgia, Olanda, Spania și Maroc.

Rețeaua de radio Cadena SER din Spania dezvăluie că, deși Curtea Națională a acceptat recursul olandez, a neglijat să emită un ordin de detenție, care ar fi asigurat că baronul drogurilor rămâne în spatele gratiilor până la efectuarea extrădării.

ADVERTISING

Când dosarul de spălare a banilor a fost prezentat pentru o audiere inițială la tribunalul din Málaga luna trecută, judecătorul a fost de acord să-l elibereze pe o cauțiune de 50.000 de euro.

Bouyakhrichan este miliardar şi deține conturi bancare și proprietăți în întreaga lume, aşa că a plătit imediat banii și a părăsit orașul. Autoritățile nu l-au mai văzut de atunci.

În 2022, prințesa olandeză Amalia a trebuit să se mute din complexul studențesc unde locuia și să se întoarcă la palatul regal, după ce Poliția a obținut dovezi credibile care arătau că Bouyakhrichan plănuia fie s-o răpească, fie s-o asasineze pe moștenitoarea tronului.

Postul olandez De Telegraaf a transmis că pe lista de ţinte vizate de Bouyakhrichan se află şi Mark Rutte, premierul din Ţările de Jos, potenţial următor şef al NATO.

Acum că infractorul e liber din nou, probabil că autorităţile olandeze vor fi nevoite să întărească protocoalele de securitate pentru prinţesă şi premier.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇