Prințesa moștenitoare a Olandei, în vârstă de 18 ani, a fost nevoită să se mute din garsoniera pentru studenți în care stătea la Amsterdam și să locuiască cu părinții, din cauza amenințărilor grupărilor mafiote.
Regele și regina Olandei au dezvăluit, într-o conferință de presă organizată în timpul vizitei de stat pe care au făcut-o în Suedia, că fiica lor nu mai poate locui în afara reședinței regale din cauza riscului de a fi atacată sau răpită, relatează BBC.
Potrivit serviciilor de informații olandeze, numele prințesei Amalia și al premierului Mark Rutte, care a vizitat miercuri România, apar în discuții interceptate ale unor interlopi, ceea ce indică faptul că ar fi devenit ținte ale grupărilor de crimă organizată.
Autoritățile au întărit măsurile de securitate, iar tânăra va pleca de la Palatul Huis ten Bosch din Haga doar când va merge la cursuri. Familia regală speră că aceste măsuri vor fi temporare.
Serviciile lucrează zi și noapte
Regina Maxima a spus că situația are "consecințe uriașe" asupra prințesei. "Asta înseamnă că nu poate locui în Amsterdam și nu mai poate ieși afară. Nu poate avea o viață de studentă cum au alții".
Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat pentru postul de televiziune NOS că este foarte îngrijorat de această situație, iar ministrul Justiției și Securității, Dilan Yesilgoz-Zegerius, a scris pe Twitter: "Garantez că serviciile noastre de securitate lucrează zi și noapte pentru a-i asigura siguranța."
Membrii unei case regale sau ai unui guvern vorbesc foarte rar public despre problemele personale legate de securitate.
Anunțul făcut de familia regală olandeză survine la doar o lună după publicarea unor fotografii oficiale în care Amalia zâmbea în prima zi a noului an universitar.
Presa a relatat pe larg când prințesa s-a mutat într-un imobil de garsoniere pentru studenți pentru a-și continua studiile în politică, psihologie, drept și economie la Universitatea din Amsterdam.
Ziarul olandez De Telegraaf a relatat în luna septembrie că măsurile de securitate au fost întărite din cauza temerilor că prințesa ar putea deveni ținta crimei organizate.
Asasinatele şi corupția i-au determinat pe oficialii din Olanda, statul de care depinde aderarea României la Schengen, să declare război total împotriva valului de criminalitate organizată care mătură ţara. Nivelul de crimă organizată a devenit atât de grav, încât politicienii se tem că subminează ordinea publică, iar acuzațiile cum că această țară, cunoscută pentru toleranță și relaxarea fiscală, a ajuns să aibă caracteristicile unui "stat narco 2.0" încep să fie luate în serios, se arată într-o analiză publicată de The Guardian.
În 2021, un cunoscut reporter de investigaţii olandez a fost împușcat mortal pe stradă, în Amsterdam.
"Regina Cocktail" a cerut să nu mai primească indemnizație
Catharina-Amalia, care va împlini 19 ani în decembrie, este apreciată în Olanda pentru că duce o viață obișnuită, deși face parte din familia regală. Pasionată de călărie, ea are un cal, numit Mojito, și a fost poreclită "Regina Cocktail", pentru că în timpul vacanțelor de vară lucra într-un bar pe plajă, la Scheveningen.
Anul trecut, Amalia i-a scris premierului, cerându-i să-i anuleze dreptul de a primi o indemnizație de 1,4 milioane de euro pe an pentru cheltuieli personale, deoarece acești bani o fac să se simtă "jenată".
Cea mai mică fiică a regelui Willem-Alexander a menționat, totodată, că nu-și va încasa indemnizația până când va primi îndatoriri regale oficiale și că va răscumpăra suma de 300.000 de euro pe an acordată pe durata studiilor.
În autobiografia lansată când a împlinit 18 ani, prințesa a făcut dezvăluiri despre sănătatea sa mintală, mărturisind că discută deseori cu un terapeut.