Soția șefului DSP Sibiu a fost demisă de la coordonarea centrului de vaccinare, dar primarul îi mulțumește

Soția șefului DSP Sibiu a fost demisă de la coordonarea centrului de vaccinare, dar primarul îi mulțumește

Medicul stomatolog Cristina Chelcea, soţia directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Daniel Chelcea, nu mai coordonează începând de marţi centrul de vaccinare de la Redal Expo din municipiul Sibiu, unul din cele două centre de acest fel din oraş.

Cristina Chelcea a fost înlocuită cu medicul internist Marius Liviu Boca, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

„Actul normativ prin care s-au stabilit criteriile de desemnare a medicului coordonator al centrului de vaccinare a fost publicat vineri, 29 ianuarie 2021 (Ordinul nr. 72/2021).

Pentru a putea desemna acest coordonator, Primăria Sibiu a contactat mai mulţi medici care să îndeplinească cele două criterii minime specificate în Ordin: să fie medic specialist în oricare dintre specialităţile din domeniul medicinei umane şi să fie de acord să îşi asume, prin declaraţie pe propria răspundere, disponibilitatea de îndeplinire a activităţilor de coordonare a centrului de vaccinare.

ADVERTISING

În urma acestor discuţii, Primăria Sibiu a încheiat contractul cu doctorul Marius Liviu Boca, medic primar în medicină generală, care a fost de acord să ocupe poziţia de coordonator al centrului de vaccinare de la Redal Expo", a explicat reprezentanta Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Primarul Sibiului îi mulțumește Cristinei Chelcea

Potrivit sursei citate, primarul Sibiului, Astrid Fodor, mulţumeşte Cristinei Chelcea pentru activitatea de coordonare.

"În contextul în care ordinul privind criteriile şi formele de angajare a personalului centrelor de vaccinare a fost emis doar în 29 ianuarie, iar centrul de vaccinare a trebuit să fie deschis în data de 18 ianuarie, Primăria Sibiu a asigurat personalul medical necesar până în prezent prin delegarea a 4 medici din cabinetele şcolare.

ADVERTISING

Având în vedere că nu existau prevederi legale pentru desemnarea unui coordonator de centru, persoana care a coordonat acţiunile în centrul de vaccinare a fost doamna dr. Cristina Chelcea, care şi-a îndeplinit în mod exemplar atribuţiile.

Pe această cale, primarul Astrid Fodor mulţumeşte public doamnei dr Chelcea pentru că şi-a asumat această responsabilitate pentru ca acţiunile să se desfăşoare în bune condiţii în centrul de vaccinare", a mai declarat Mirela Gligore.

Sibienii, asigurați că au toate condițiile la Redal Expo

Primăria Sibiu dă asigurări tuturor sibienilor care se vaccinează la centrul Redal Expo că în cazul unei reacţii adverse există tratament de urgenţă în acest centru.

"În ceea ce priveşte asigurarea asistenţei post-vaccinare, ordinele emise de autorităţi specifică faptul că această zonă destinată supravegherii cetăţenilor după efectuarea vaccinului va fi deservită de un medic al centrului de vaccinare.

ADVERTISING

În cazul unor reacţii adverse de tipul şocului anafilactic, cetăţeanul va primi tratamentul de urgenţă existent în centrul de vaccinare, în trusele de prim-ajutor, indicând de asemenea posibilitatea apelării numărului 112 pentru a primi asistenţa echipajelor de urgenţă şi/sau transportarea la cel mai apropiat spital care are structură de primiri urgenţe", mai spune Mirela Gligore.

Schimbarea, la o zi după ce legătura de familie a fost dezbătută în presă

Directorul DSP Sibiu, colonelul Daniel Chelcea, a declarat luni, pentru Agerpres, că nu el personal şi-a numit soţia coordonator de centru de vaccinare, ci "autorităţile publice locale, conform legislaţiei în vigoare", adăugând şi că aceasta nu este remunerată suplimentar pentru această activitate. La o zi după ce a făcut această declaraţie, soţia sa a fost înlocuită ca şi coordonator de centru de vaccinare.

Întrebat dacă medicul stomatolog Cristina Chelcea, în calitate de coordonator al unui centru de vaccinare, poate asigura asistenţa medicală de urgenţă în cazul unui sibian care are reacţii adverse după vaccinare, directorul DSP Sibiu a spus că nu soţia acestuia asigură primul ajutor după vaccinare, ci personalul din subordinea ei.

"Coordonatorul centrului de vaccinare nu are în atribuţii asigurarea primului ajutor. Măsurile de urgenţă necesare sunt luate de către personalul centrului de vaccinare", a precizat luni directorul DSP Sibiu, colonelul Daniel Chelcea.

Directorul DSP Sibiu nu a răspuns la întrebarea dacă el consideră "morală" numirea soţiei sale în funcţia de coordonator de centru de vaccinare.

Colonelul Daniel Chelcea asigură conducerea interimară a DSP Sibiu de la finalul anului 2020, când a demisionat fostul director, Gabriel Budescu. Daniel Chelcea este director medical al Spitalului Militar de Urgenţă din Sibiu şi medic cu specialitatea ORL.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇