Soldații lui Kadîrov care au ucis în Ucraina sunt acum „salvatori” în Turcia. Kievul avertizează că de acolo pot ajunge la Chișinău

Soldații lui Kadîrov care au ucis în Ucraina sunt acum „salvatori” în Turcia. Kievul avertizează că de acolo pot ajunge la Chișinău

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, susţine că grupuri de ceceni care au luptat împotriva forțelor ucrainene după invazia de anul trecut lucrează acum ca „salvatori de urgență” în Turcia și ar putea fi trimiși în Moldova.

Danilov a declarat la postul de televiziune 1+1 că serviciile de informații ucrainene au avertizat Chișinăul că Rusia plănuiește o lovitură de stat în viitorul apropiat, relatează Ukrainska Pravda.

"Rusia chiar vrea ca (Moldova) să ia foc din nou, să aibă un punct de tensiune la care să fim atenți", a spus el. "Haideți să nu ne mai prefacem că nu s-a întâmplat nimic în Moldova. Se știe că în conducerea țării se face acum o schimbare, iar blocul de putere este întărit pe cât posibil", a adăugat acesta.

ADVERTISING

Oleksii Danilov s-a referit apoi la luptătorii care au acționat în Ucraina sub comanda liderului cecen Ramzan Kadîrov: "Unele dintre aceste gunoaie care au făcut parte din așa-numitele 'grupuri cecene' aici, pe teritoriul nostru, în 24-25-26 februarie, se află acum în cu totul altă parte a lumii. Acum lucrează ca 'salvatori' în Turcia. Noi monitorizăm această situație pentru a ne asigura că 'acești salvatori' nu ajung în Chișinău".

"Le știm numele, prenumele și numele tatălui. Îi urmăream cu atenție atunci. Au avut o sarcină personală din 24 decembrie", a adăugat oficialul ucrainean.

Potrivit CNN, un fost comandant cecen urmărit de Ucraina pentru comiterea de crime de război acționează în Turcia ca "salvator". În primele săptămâni ale invaziei ruse, Daniil Martinov s-a aflat în mai multe locuri din Ucraina și a apărut în câteva înregistrări video de pe canalul de Telegram al lui Kadîrov. Însă el a dat mai multe interviuri unor publicații din Rusia, în timp ce se afla în zona afectată de cutremur din Turcia, după ce a fost numit anul trecut consilier la Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Serviciul de informații al Ucrainei, SBU, l-a acuzat în august pe Martinov că a comis o serie de crime de război în orașul Borodianka, situat la nord de Kiev.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, săptămâna trecută, la Bruxelles, că serviciile de informații ucrainene au interceptat planurile Kremlinului de a prelua controlul asupra Moldovei. El a adăugat că a transmis imediat toate informațiile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Serviciile de informații ale Republicii Moldova au confirmat că autoritățile de la Chișinău au primit informații de la Kiev despre intențiile Rusiei de a organiza o campanie de destabilizare a situației din țară.

ADVERTISING

Maia Sandu a anunţat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni "cu pregătire militară" din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntenegru.

Planul includea acţiuni ale unor diversionişti cu pregătire militară camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici, a spus Maia Sandu.

„Planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent”, a anunţat Maia Sandu, dând ca exemplu că au fost interceptate materiale care conţineau „instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”.

Preşedintele Republicii Moldova a precizat în context că declaraţiile lui Volodimir Zelenski au fost confirmate de instituţiile de la Chişinău.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇