Separatiştii vor să controleze în întregime regiunile Doneţk şi Lugansk, mai mult de jumătate din teritoriu e în mâinile Kievului. Rusia spune că deocamdată nu trimite soldaţii

Separatiştii vor să controleze în întregime regiunile Doneţk şi Lugansk, mai mult de jumătate din teritoriu e în mâinile Kievului. Rusia spune că deocamdată nu trimite soldaţii

Liderii separatiști din Doneţk şi Lugansk au amenințat că vor lua înapoi teritoriul pierdut în faţa forțelor ucrainene în vara lui 2014.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor legate de criza din Ucraina

Dmitri Horoşilov, vicepreședintele Parlamentului din Republica Populară Lugansk (LPR), a cerut retragerea trupelor ucrainene din întreaga regiune, scrie The Daily Beast.

Şi liderul separatist Denis Puşilin a vorbit azi la televiziunea rusă de stat, unde a spus că Moscova a recunoscut formal toată regiunea Doneţk, mare parte fiind controlată de forţele Kievului. Liderul separatist crede că problema teritoriului pe care nu îl controlează încă va fi rezolvată mai târziu.

ADVERTISING

Teritoriul controlat în prezent de așa-numitele republici populare reprezintă mai puțin de jumătate din teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, dar ambele entități pretind suveranitatea asupra întregii regiuni.

În vara lui 2014, armata ucraineană a preluat controlul asupra multor orașe care fuseseră inițial ocupate de separatiștii susținuți de Rusia.

Dacă Rusia recunoaște teritoriile din acele granițe, asta presupune o potențială campanie militară de recucerire a acestora, explică The Guardian.

Dar deocamdată ruşii spun că nu au de gând să intervină.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rusia nu intenţionează ”pentru moment” să desfăşoare forţe în teritoriile separatiste proruse din estul Ucrainei, însă va face acest lucru în cazul unor ”ameninţări”, a precizat marţi adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Riabkov.

”Un ajutor militar este prevăzut în acordul (cu separatiştii), dar să nu speculăm”, declară Roabkov.

”Pentru moment, nu ne pregătim să desfăşurăm pe nimeni nicăieri”, subliniază adjunctul şefului diplomaţiei ruse.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇