Şeful Statului Major al SUA se temea că Trump va ataca China pentru a rămâne la putere. A cerut CIA să îl supravegheze

Şeful Statului Major al SUA se temea că Trump va ataca China pentru a rămâne la putere. A cerut CIA să îl supravegheze

Cel mai înalt gradat al Pentagonului, generalul Mark Milley, a fost atât de îngrijorat de sănătatea mintală a lui Donald Trump în ultimele zile ale mandatului său, încât a luat măsuri în secret pentru a evita un război cu China, potrivit unei noi cărţi.

Publicitate

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, i-a telefonat omologului său chinez pentru a-l asigura că Statele Unite nu vor ataca China, susţin jurnaliştii cotidianului Washington Post Bob Woodward şi Robert Costa în cartea lor "Peril", care urmează să apară în următoarele zile.

Potrivit unor fragmente publicate de Washington Post şi CNN, generalul Milley i-a pus pe adjuncţii săi să promită că nu vor asculta imediat niciun ordin extrem de la Donald Trump, în special privind utilizarea armei nucleare, după înfrângerea electorală a preşedintelui republican la 3 noiembrie.

China considera iminent un atac american

Publicitate

Serviciile americane de informaţii au ajuns la concluzia că China considera iminent un atac american, aşa că şeful Statului Major i-a telefonat generalului Li Zuocheng de două ori: la 30 octombrie, cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale americane, şi la 8 ianuarie, la două zile după asaltul partizanilor lui Donald Trump asupra Capitoliului de la Washington.

"Generale Li, vreau să vă asigur că statul american este stabil şi că totul va fi bine", i-a spus el în cursul primului apel telefonic, potrivit acestei cărţi bazate pe mărturiile anonime a 200 de responsabili americani. "Nu vom ataca, nici nu vom desfăşura operaţiuni militare împotriva voastră", a mai adăugat.

Generalul Milley i-a telefonat din nou omologului său chinez două luni mai târziu, după asaltul mortal asupra Congresului SUA care a făcut să se clatine democraţia americană şi în timp ce Donald Trump contesta victoria electorală a lui Joe Biden.

"Totul este în regulă", i-a spus el. "Dar democraţia este uneori dezordonată", a continuat.

Milley a cerut CIA să îl supravegheze pe Trump

Pe de altă parte, generalul Milley a reunit Statul Major pentru a sublinia că, dacă Donald Trump ordonă o lovitură nucleară, el este cel care trebuie să fie informat mai întâi. Generalul le-a cerut tuturor ofiţerilor reuniţi să confirme că au înţeles corect, au adăugat jurnaliştii Woodward şi Costa, potrivit cărora a fost un "jurământ".

El i-a mai cerut directorului CIA din acea perioadă, Gina Haspel, şi şefului serviciului de informaţii militare, Paul Nakasone, să supravegheze orice comportament instabil al lui Donald Trump.

"Unii pot crede că Milley şi-a depăşit autoritatea şi şi-a atribuit puteri excesive", au scris autorii volumului.

Dar el era convins că face ceea ce trebuie pentru ca "să nu existe o ruptură istorică în ordinea internaţională, nici un război accidental cu China sau cu alţii şi ca arma nucleară să nu fie utilizată", au adăugat ei.

Republicanii au cerut demisia lui Milley

Dar senatorul republican de Florida Marco Rubio s-a indignat de acţiunile generalului Milley, solicitându-i lui Joe Biden să-l demită "imediat" din funcţie pe şeful Statului Major.

"Generalul Milley a încercat să-şi justifice comportamentul afirmând că judecata militară este mai echilibrată decât cea a comandamentului civil", a scris Marco Rubio, într-o scrisoare deschisă.

"Este un precedent periculos pe care generalul Milley sau alţii l-ar putea folosi în viitor", a adăugat el. "Acest lucru riscă să distrugă principiul bine stabilit în ţara noastră al controlului civililor asupra militarilor", a continuat senatorul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇