Scrisoarea unui opozant rus aflat în închisoare: Așa ne-a arătat prietenul meu Navalnîi ipocrizia lui Putin. Președintele duce o viață imorală

Scrisoarea unui opozant rus aflat în închisoare: Așa ne-a arătat prietenul meu Navalnîi ipocrizia lui Putin. Președintele duce o viață imorală

Vladimir Putin pretinde că întruchipează credința și valorile familiei doar pentru a-i manipula pe rușii obișnuiți. Putin vorbește des și pe larg despre valorile conservatoare.

Europa și SUA vor să ne impună modurile lor desfrânate de viață și fără credință în Dumnezeu, le spune el rușilor, să-i sperie, scrie într-un editorial pentru The Guardian Ilia Iaşin, politician rus de opoziție, fost lider al Partidului Libertatea Poporului.

Manifestul său electoral pune un accent puternic pe familie ca bază a societății ruse și pe angajamentul său față de tradiție și credință religioasă. Dar toată această retorică este pură ipocrizie, afirmă Ilia Iaşin.

ADVERTISING

Discursul conservator nu este, pentru Putin, altceva decât un instrument politic de manipulare a populației. Realitatea este că președintele rus duce o viață imorală, total contrară valorilor pe care pretinde să le întruchipeze.

Putin pretinde că este un om de credință care participă la ritualuri creștine. Realitatea este că a început un război sângeros în Europa de Est, un război în care creștinii ucid alți creștini. Pretinde că este apărătorul vieții de familie. În realitate, el este un bărbat care s-a distanțat public de propriile fiice.

Ipocrizia lui Putin este evidentă, mai afirmă Ilia Iaşin. În comparație cu el, Alexei Navalnîi a apărut ca o persoană mult mai holistică, echilibrată, una care se baza pe conservatorism.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Îl cunoșteam pe Alexei de 23 de ani. Eram prieteni și îi cunosc bine familia. Pot să mărturisesc că el a fost cu adevărat un om de credință, pentru care poruncile „să nu ucizi” și „să nu furi”, dar și principiile etice ale Predicii de pe Munte au devenit un sens al vieții și al politicii sale. Pot spune cu certitudine că, spre deosebire de Putin, Alexei a fost și un adevărat om de familie: un fiu, un soț și un tată iubitor. Viața lui de familie, bazată pe iubire și respect reciproc, a fost întotdeauna pentru mine o sursă de admirație”, spune Ilia Iaşin.

Iulia Navalnaia a pus mâna pe steagul luptei

Politicianul rus de opoziție mai afirmă că presiunea pe care guvernul rus și agențiile de informații au exercitat-o asupra familiei lui Alexei este bine documentată. Fratele său, Oleg, a fost arestat și ținut efectiv ostatic timp de trei ani și jumătate.

ADVERTISING

Apartamentul lui Alexei din Moscova și casa părinților au fost percheziționate în mod constant. Copiii lui au fost spionați, fiica lui, Daşa, fiind urmărită în mod regulat la școală de agenții în civil ai serviciului de securitate federal rus, FSB.

Soția sa, Iulia Navalnaia, obișnuia să le spună jurnaliştilor că Putin se pare că vede în familia lor punctul slab al lui Alexei. Apoi, ea a explicat că Putin a greșit. Dimpotrivă, familia a fost pentru Alexei principala sa sursă de sprijin, un izvor de forță și inspirație. Iulia nu a fost doar soția lui, ci și un consilier politic cheie, a cărui părere a luat-o întotdeauna în considerare.

Familia rămâne sursa de forță a lui Alexei chiar și acum când a murit în închisoare. Iulia nu a avut niciodată aspirații independente și nici nu și-a propus o carieră politică. Dar, ucigându-l pe Alexei, Putin nu i-a lăsat de ales – și a pus mâna pe steagul luptei.

”Bănuiesc că Putin este predispus la șovinism și cu greu va lua o femeie în serios ca adversar. Dar nu o cunoaște prea bine pe Iulia și, în curând, sunt sigur, își va da seama de greșeala sa. În ceea ce mă privește, îi doresc mult succes Iuliei Navalnaia și o voi sprijini, chiar dacă numai din spatele gratiilor”, conchide Ilia Iaşin.

Ilia Iaşin este un politician rus de opoziție și a fost un aliat apropiat al lui Alexei Navalnîi. A fost liderul Partidului Libertatea Poporului. În 2022, el a fost acuzat de răspândire de informații false după ce a raportat despre crimele de război ale armatei ruse din Bucea și a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇