De ce Putin nu a participat la înmormântarea lui Navalnîi?

La trei zile de la ceremonia religioasă din sudul Moscovei, sute de oameni încă vin cu buchete de flori și le lasă pe gardul micuței biserici sau la intrarea în cimitir. Mișcarea tăcută de protest, desfășurată sub atenta supraveghere a forțelor de ordine, arată o furie ascunsă a rușilor la adresa lui Putin, una mult mai mare decât se bănuia.
De ce Putin nu a participat la înmormântarea lui Navalnîi?

La înmormântarea lui Navalnîi, numărul mare de ruși care și-au riscat siguranța personală pentru a participa a fost neașteptat pentru întreaga lume.

Câteva mii de oameni, formând cozi de kilometri, au așteptat în frig să vadă sicriul cu corpul neînsuflețit al celui mai cunoscut opozant al președintelui rus.

Cei care se întrebau de ce a fost eliminat Navalnîi în îndepărtata închisoare din Siberia astăzi au avut răspunsul. De frică.

Prin intermediul serviciilor de informații, Vladimir Putin știa destul de bine care e starea de spirit a populației din Rusia. Știa, de asemenea, că jumătate dintre cetățeni sunt, astăzi, împotriva războiului și că Navalnîi era foarte popular în Rusia.

Rămânerea lui în viață reprezenta un risc existențial pentru Putin și regimul său dictatorial.

Navalny funeral in Moscow
OPOZIȚIE. La înmormântarea lui Alexei Navalnîi au participat mii de ruși, fiind cea mai mare adunare publică împotriva regimului de la începutul războiului – Foto: Hepta.ro

Faptul că mii de oameni au înfruntat frigul pentru a participa la înmormântarea lui Navalnîi arată că popularitatea lui Putin nu e atât de extinsă și solidă pe cât lasă să se înțeleagă propaganda Kremlinului.

ADVERTISING

„Am venit astăzi să văd pentru ultima oară un om ca nimeni altul în această țară și în întreaga lume”, a spus Nadejda, 69 de ani, citată de cotidianul „Moscow Times”.

Putin pierde o bătălie simbolică

Pe străzile din sudul Moscovei, acolo unde a fost expulzată înmormântarea de către autorități, n-au fost opozanții obișnuiți ai regimului de la Kremlin, adică tineri, studenți, membri din organizația lui Navalnîi, ci au fost oameni care au tăcut până acum, oameni care, în general, nu ies la proteste, persoane în vârstă și cei care se simt afectați de război.

Înainte de înmormântare, Kremlinul a luat măsuri fără precedent pentru a limita participarea. 

Din postările de pe rețelele sociale se pot observa zeci de mașini de intervenție, militari din forțele speciale, înarmați până în dinți, și sute de polițiști.

People gather to honor the memory of Alexei Navaln
SANKT PETERSBURG. Forțele de intervenție ale Kremlinului au fost dislocate în orașele Rusiei pentru a descuraja cetățenii să protesteze după moartea suspectă a lui Alexei Navalnîi - Foto: Hepta.ro

În afara bisericii au fost montate garduri pentru a ține mulțimile la distanță, iar unii dintre participanți au spus că au fost fotografiați și filmați de reprezentanții forțelor de ordine.

La jumătatea lunii martie, în Rusia vor avea loc alegeri prezidențiale, iar mișcarea tăcută de protest la adresa lui Putin îl dezavantajează mai ales în ochii opiniei publice internaționale. Pentru că din Rusia, încă, nu simte nicio amenințare.

Alegerile au fost deja câștigate. Pe buletinele de vot nu se află niciun candidat care, într-adevăr, să-i poată pune cele mai mici probleme lui Putin. 

Din cauza acestui control politic absolut, lupta de rezistență împotriva regimului de la Kremlin are o dimensiune mai mult simbolică. Iar în această luptă, Navalnîi a câștigat.

Șeful unui clan mafiot

Putin, cu câteva zile înainte de alegeri, e mai slab prin faptul că nu toți rușii îl susțin, iar o parte dintre ei consideră că e un criminal, cum s-a strigat de câteva ori din mulțimea adunată în fața cimitirului, la înmormântarea opozantului rus.

Sunt voci care spun că liderul de la Kremlin nu avea niciun interes să-l elimine pe Navalnîi, că era închis și nu putea să-i afecteze autoritatea, iar moartea disidentului a fost una accidentală.

Russia Putin Federal Assembly Address
SURPRIZĂ ÎN RUSIA. La înmormântarea lui Navalnîi, întreaga lume a observat că în Rusia există o opoziție la adresa lui Putin mai mare decât se bănuia. Deși a vrut, Kremlinul n-a reușit să ascundă acest lucru - Foto: Hepta.ro

Dar o astfel de teorie nu are argumente solide. Dacă Putin nu ar fi urmărit să-l omoare pe Navalnîi, nu l-ar fi trimis dincolo de Cercul Polar, într-una dintre cele mai dure colonii penitenciare din Rusia.

L-ar fi izolat în condiții mai omenești, l-ar fi hrănit, i-ar fi oferit asistența medicală necesară. Ar fi creat toate condițiile pentru ca acesta să rămână în viață. 

Pe când dictatorul rus a procedat exact invers. A făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-i grăbi moartea.

Putin nu e un om politic în sensul propriu al termenului. Nu joacă după reguli tradiționale, ci e un fost spion, ajuns șeful unui clan mafiot, cu ajutorul căruia controlează o țară care, printre altele, deține și arme nucleare. E cea mai periculoasă formulă dintre cele posibile. 

Cea mai mică ezitare

Bazându-se pe aceste arme și teama pe care acestea o răspândesc în lume, a avut cale liberă pentru crearea unei serii de conflicte care l-au ajutat să supraviețuiască la putere.

Ca orice șef mafiot, autoritatea lui se bazează pe capacitatea de a-i teroriza pe cei aflați în cercul său de putere.

Crede cineva că Dmitri Medvedev, fost prim-ministru și președinte al Rusiei, a înnebunit subit de amenință întreaga lume cu războiul nuclear în frecventele postări pe care le face pe rețelele sociale?

Nu a înnebunit, ci doar se teme pentru viața sa și a familiei sale. 

Dacă Putin ar observa la el cea mai mică ezitare, dacă ar trece o zi fără să-și arate entuziasmul față de ideile marelui șef, dacă nu l-ar susține din tot sufletul, și-ar pierde viața. 

A fost acceptat sub cupolă, a profitat de ea, s-a îmbogățit, acum trebuie să-și arate, clipă de clipă, loialitatea.

Așa funcționează sistemul criminal creat de foștii ofițeri KGB Putin și Patrușev.

Putin a început să se teamă

Pentru o astfel de organizație, Navalnîi a fost o amenințare existențială. 

Era popular, era cunoscut, era susținut de Occident, iar numele lui apărea în orice discuție cu liderii străini pe canalele informale de comunicații. 

Roma - Fiaccolata in memoria di Alexei Navalny
SACRIFICIU. Alexei Navalnîi a devenit un martir în Rusia, rămânând și după moartea sa o amenințare pentru Vladimir Putin - Foto: Hepta.ro

Putin primea zeci de avertismente de la diplomații europeni în legătură cu Navalnîi, fără a pune la socoteală memorii și cereri de eliberare venite de la avocați, organizații umanitare și chiar de la oameni din Rusia, cum ar fi negociatorul său, miliardarul Roman Abramovici.

Putin l-a eliminat pe Navalnîi pentru că reprezenta un pericol. Într-un context nefavorabil pentru liderul rus, acesta putea să devină un factor de accelerare a protestelor la adresa liderului rus și o variantă la conducerea țării.

Eliminarea lui Navalnîi de către regimul represiv de la Kremlin arată și faptul că Putin a început să se teamă.

Un tiran care nu mai poate să-și arate bunăvoința în fața supușilor e unul slab. În ce măsură e greu de spus acum, dar revolta tăcută a rușilor de la înmormântarea lui Navalnîi nu va trece neobservată printre prietenii președintelui rus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇