Scholz și Zelenski au semnat un acord de securitate „istoric”

Scholz și Zelenski au semnat un acord de securitate „istoric”

Cancelarul german Olaf Scholz a semnat vineri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Berlin, un acord de securitate catalogat drept „istoric” de către cancelar, care prevede un ajutor militar suplimentar german imediat.

„La doi ani de la începutul acestui război îngrozitor, transmitem azi un mesaj foarte clar preşedintelui rus: nu vom reduce susţinerea Ucrainei”, a spus cancelarul german, în conferinţa de presă comună cu Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Ca o confirmare a acestui angajament, documentul semnat prevede un ajutor militar suplimentar şi imediat în sumă de 1,1 miliarde de euro.

Сьогодні ми з Олафом Шольцом Olaf Scholz підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку...

Publicată de Володимир Зеленський pe Vineri, 16 februarie 2024

„Acordul de securitate este un document bilateral cu adevărat fără precedent. El reflectă nu doar nivelul relaţiilor bilaterale pe care l-am atins, ci şi rolul fundamental al Germaniei în menţinerea normalităţii în Europa şi în lume”, a spus președintele Zelenski.

ADVERTISING

Acordul prevede o susţinere a Ucrainei şi după război, cu scopul organizării și dotării unei armate moderne capabilă să respingă atacuri viitoare ale Rusiei.

Volodimir Zelenski este într-un turneu european, a cărui primă oprire a fost Berlinul, în care speră să obțină mai multă susținere militară pentru Ucraina, aflată într-un moment dificil în războiul cu Rusia și lipsită de ajutorul militar american care încă se dispută în congres.

Vineri seara, preşedintele ucrainean a ajuns la Paris, pentru a semna un acord similar cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Заяви для ЗМІ спільно з Президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном

Заяви для ЗМІ спільно з Президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном.

Publicată de Володимир Зеленський pe Vineri, 16 februarie 2024

Aceste acorduri de securitate au scopul de a oferi Kievului garanţia unei susțineri pe termen lung, înaintea unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO.

ADVERTISING

Regatul Unit a fost primul care a încheiat un astfel de acord, pe 12 ianuarie, cu ocazia unei vizite la Kiev a premierului Rishi Sunak.

Sâmbătă, Volodimir Zelenski se va afla la Conferinţa de Securitate de la Munchen, o reuniune anuală a elitei geopolitice. Aici va susține un discurs şi va participa la discuții bilaterale, inclusiv cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris.

Aproximativ 180 de reprezentanţi guvernamentali de rang înalt participă la acest „Davos al Apărării”, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen sau ministrul chinez de Externe Wang Yi.

ADVERTISING

Ucraina se va afla din nou în centrul dezbaterilor Conferinţei de la Munchen. Pe agendă se mai află alte subiecte importante precum războiul sângeros al Israelului în Fâşia Gaza, catastrofa umanitară din enclavă şi ameninţarea unei escaladări în Orientul Mijlociu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇