Susținerea europenilor pentru Ucraina, în scădere - sondaj EUpinions

Susținerea europenilor pentru Ucraina, în scădere - sondaj EUpinions
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Susținerea cetățenilor europeni pentru Ucraina rămâne în continuare ridicată, dar se află pe un trend descendent, conform unui nou sondaj EUpinions, realizat în decembrie.

60% din respondenți sprijină aderarea la UE a Ucrainei, spaniolii și italienii fiind cel mai puternic în favoarea integrării. Cu toate acestea, 52% din germani erau în decembrie împotriva ideii.

Concluziile mai arată că 55% din respondenți susțin livrările de arme ale UE către Ucraina, în scădere față de 60% cu trei luni mai devreme, iar 59% sunt de părere că reconstrucția Ucrainei va însemna o povară pentru UE, nicidecum o oportunitate.

ADVERTISING

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 13.000 de cetățeni ai UE din cele 27 de țări membre.

Sprijinul pentru livrările de armament ale UE către Ucraina a slăbit

Aproximativ 55% din cetățenii europeni sunt de acord că UE ar trebui să ofere un astfel de sprijin, comparativ cu 60%, în urmă cu trei luni.

Italia este o excepție, cu 60% dintre italieni care nu sunt de acord cu asistența sub formă de armament oferită Ucrainei.

Datele indică o tendință descendentă în susținerea acestui tip de ajutor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sprijinul pentru livrarea de arme către Ucraina este ușor dominat de cei care se autoidentifică de stânga. În schimb, opoziția față de livrarea de arme este ușor dominată de cei care se autoidentifică drept de dreapta, reprezentând 54% din totalul respondenților.

În Germania, Polonia și Spania, majoritatea susținătorilor înclină politic spre stânga. Țările de Jos ies în evidență, majoritatea susținătorilor identificându-se ca fiind de dreapta.

Opoziția față de furnizarea de arme Ucrainei de către UE este asociată în primul rând cu dreapta politică în fiecare stat membru, cu excepția Spaniei, unde majoritatea oponenților se consideră de stânga.

ADVERTISING

Sprijin puternic pentru refugiații ucraineni

Sprijinul pentru refugiații ucraineni rămâne puternic în ​​întreaga UE. Deși suportul este cel mai scăzut în Polonia, la 60%, acesta atinge cel mai înalt nivel în Spania, cu 85%. În medie, la nivelul UE sprijinul este de 71%.

În UE și în majoritatea statelor membre, cei din centrul eșicherului politic (combinând centrul-stânga și centrul-dreapta) constituie cel mai larg grup de susținători. Franța este o excepție, întrucât cei care se identifică cu centrul politic nu formează majoritatea (44% pentru și 35% împotrivă).

Citeşte integral Susținerea europenilor pentru Ucraina, în scădere – sondaj EUpinions pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇