Scandal la ONU. Tot mai multe țări își suspendă finanțarea pentru UNRWA UPDATE

Scandal la ONU. Tot mai multe țări își suspendă finanțarea pentru UNRWA <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Crește tot mai mult numărul țărilor care își suspendă finanţarea către UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, după suspiciuni privind implicarea angajaţilor organizaţiei ONU în masacrele din Israel de pe 7 octombrie. Marea Britanie, Germania, Italia, Ţările de Jos, Elveţia şi Finlanda s-au alăturat Statelor Unite, Australiei şi Canadei, primele care au luat această decizie. Şeful UNRWA a reacționat sâmbătă, declarându-se șocat că viața oamenilor din Gaza este pusă în pericol din cauza unui număr mic de angajați suspectați.

Ancheta UNRWA a început după informaţii furnizate de serviciile israeliene, implicând posibil 12 angajaţi ai agenţiei.

Acest lucru pune în discuţie credibilitatea rapoartelor UNRWA despre situaţia din Gaza, dar şi modul de finanţare a infrastructurii folosită de Hamas.

Conform Washington Examiner, citat de Mediafax, angajaţi UNRWA au ţinut ostatici civili palestinieni, Reuters a publicat un articol în care directorul unei şcoli UNRWA era membru Hamas, în timp ce presa din Israel a arătat legătura dintre directorii de spitale şi Hamas.

ADVERTISING

Picătura care a umplut paharul a fost dată de informaţiile dezvăluite de serviciile secrete israeliene care au identificat persoane UNRWA implicate în atacul asupra Israelului de pe 7 octombrie.

Cel mai mult contribuiau la UNRWA Statele Unite, cu peste 340 milioane dolari, urmate de Germania cu 200 milioane, UE cu 114 milioane etc. Ţările care au anunţat deja retragerea finanţării însumează peste 420 milioane dolari.

Hamas acuză un șantaj al Israelului

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a denunțat, sâmbătă, într-un comunicat, „ameninţări şi un şantaj” al Israelului la adresa UNRWA, relatează CNN, citat de news.ro.

Hamas denunţă totodată decizia agenţiei ONU de a concedia angajaţi din Fâşia Gaza şi cere o ”anchetă independentă” cu privire la acuzaţiile Israelului că aceştia ar fi implicaţi în atacul de la 7 octombrie.

Hamas subliniază în acest comunicat importanţa UNRWA şi OMS în furnizarea de ajutoare umanitare enclavei asediate de Israel.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și Organizaţia pentru Eliberarea Palestiniei (OEP) a cerut sâmbătă ţărilor care şi-au suspendat finanţarea  UNRWA „să-şi retracteze imediat decizia”.

„Această organizaţie trebuie să fie susţinută și asistată de comunitatea internațională și nu oprită finanțarea”, a spus într-un comunicat secretarul general al OEP Hussein Al-Sheikh.

OEP este recunoscută internaţional ca un organism reprezentativ al poporului palestinian.

9 acuzați au fost demiși, unul a murit

Dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA care ar fi fost implicaţi în atacul mortal comis de Hamas pe 7 octombrie în Israel, nouă au fost concediaţi, unul a fost ucis, iar identitatea altor doi este "în curs de clarificare", a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, citat de CNN.

„Organizaţia Naţiunilor Unite ia măsuri rapide în urma acuzaţiilor extrem de grave împotriva mai multor membri ai personalului Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA)", a declarat duminică Guterres, adăugând că organismul de supraveghere al ONU a lansat deja o anchetă şi că urmează o analiză independentă.

ADVERTISING

„Orice angajat al ONU implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală", a mai spus secretarul general.

Cu toate acestea, el a îndemnat ţările să continue asistenţa financiară pentru UNRWA, care sprijină 2 milioane de locuitori din Gaza care depind de acest „ajutor critic" pentru „supravieţuirea zilnică", avertizând că finanţarea actuală a agenţiei „nu îi va permite să îndeplinească toate cerinţele pentru a-i sprijini în februarie".

UPDATE: Reacția șefului UNRWA

Şeful UNRWA a declarat sâmbătă că decizia a nouă ţări de a suspenda finanţarea din cauza acuzaţiilor că personalul a fost implicat în atacurile din 7 octombrie din Israel este şocantă şi a îndemnat aceste ţări să revină asupra deciziei, relatează Reuters.

"Aceste decizii ameninţă activitatea noastră umanitară în curs de desfăşurare în întreaga regiune, inclusiv şi mai ales în Fâşia Gaza", a precizat Philippe Lazzarini într-un comunicat.

"Este şocant să vedem o suspendare a fondurilor către agenţie ca reacţie la acuzaţiile împotriva unui mic grup de angajaţi, mai ales având în vedere măsurile imediate pe care UNRWA le-a luat prin rezilierea contractelor acestora şi prin solicitarea unei investigaţii independente şi transparente. 

Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă al Organizaţiei Naţiunilor Unite (OIOS), cea mai înaltă autoritate de investigaţie din sistemul ONU, a fost deja sesizat cu privire la această chestiune foarte gravă”, menţionează şeful UNRWA.

UNRWA este principala agenţie umanitară din Gaza, peste 2 milioane de persoane depinzând de ea pentru simpla lor supravieţuire.  Agenţia administrează adăposturi pentru peste 1 milion de persoane şi oferă hrană şi asistenţă medicală primară chiar şi în perioada de vârf a ostilităţilor, a subliniat Lazzarini.

"Rog ţările care şi-au suspendat finanţarea să îşi reconsidere deciziile înainte ca UNRWA să fie nevoită să îşi suspende acţiunile umanitare. Vieţile oamenilor din Gaza depind de acest sprijin, la fel ca şi stabilitatea regională".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇