Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să împiedice orice eventual genocid în Fâșia Gaza

Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să împiedice orice eventual genocid în Fâșia Gaza

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a dispus vineri Israelului să autorizeze accesul umanitar în Fâşia Gaza, să protejeze populaţia palestiniană şi să facă tot ce-i stă în putere pentru a preveni actele de genocid, fără a-i cere însă încetarea operaţiunii militare în enclava palestiniană.

Israelul trebuie să ia „măsuri imediate şi eficiente pentru a permite furnizarea de servicii de bază şi de ajutor umanitar de care palestinienii au nevoie urgentă pentru a face faţă condiţiilor de viaţă nefavorabile cu care se confruntă”, a indicat CIJ în verdictul său foarte aşteptat, relatează agenţiile France Presse, Reuters şi DPA.

ADVERTISING

De asemenea, Israelul trebuie să "ia toate măsurile ce stau în puterea sa pentru a preveni şi a pedepsi incitarea directă şi publică la comiterea de acte de genocid", să facă totul pentru "a împiedica comiterea oricăror acte care intră în sfera de aplicare" a Convenţiei asupra genocidului, se arată în acelaşi verdict.

După atacul grupării Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului său, Israelul desfăşoară în enclava palestiniană o puternică ofensivă militară care a ucis până în prezent peste 26.000 de palestinieni, dintre care 75% sunt femei şi copii.

ADVERTISING

Ordonanţele Curţii au caracter juridic şi sunt fără drept de apel. Curtea nu are însă niciun mijloc prin care să le pună în aplicare. CIJ a ordonat, de exemplu, Rusiei să oprească invazia Ucrainei.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sugerat deja că nu se simte obligat să dea curs vreunei decizii a Curţii.

”Nimeni nu ne va opri. Nici Haga, nici Axa Răului şi nici nimeni altcineva”, a spus el.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, împotriva căreia Israelul lupătă în Războiul din Fâşia Gaza, s-a angajat să respecte un armistiţiu, în cazul în care este cerut de către Curte, dar cu condiţia ca şi Israeul să se conformeze.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇