Rudele israelienilor luați ostatici de militanții Hamas au întrerupt, luni, ședința unei comisii a Legislativului, cerându-le parlamentarilor să depună mai multe eforturi pentru a încerca să-i salveze pe cei dragi.
Aproximativ 130 de oameni sunt în continuare ținuţi în captivitate după ce alţii au fost eliberaţi, iar acțiunea disperată a celor aproximativ 20 de persoane care au dat năvală în Parlament semnalează o creștere a disidenței interne în a patra lună a războiului din Gaza împotriva Hamas, relatează Reuters.
„Măcar unul să vină acasă în viață, unul din trei!", a spus plângând o femeie care ținea în brațe o imagine cu cei trei membri ai familiei sale, aflați printre cei 253 de oameni răpiți în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, care a declanșat cea mai gravă criză din ultimele decenii în regiune.
Altcineva avea un afiș cu mesajul: „N-o să stați aici în timp ce ei mor acolo".
„Eliberați-i acum, acum, acum!", au strigat protestatarii.
Eforturile Statelor Unite, ale Qatarului și Egiptului de a media eliberarea altor ostatici par departe de a potoli determinarea Israelului de a distruge Hamas. La rândul său, Hamas cere retragerea Israelului și eliberarea din închisori a mii de palestinieni, inclusiv a unor militanți de rang înalt.
Soarta ostaticilor - din care, potrivit Israelului, 27 au murit în Gaza - a tulburat întreaga țară, însă rudele acestora se tem că oboseala poate atenua concentrarea pe obiectivul eliberării lor. Demonstrațiile care la început promovau unitatea națională au devenit tot mai agresive.
Familiile celor răpiți și suporterii lor au declanșat și o campanie în fața proprietății deținute de premierul Benjamin Netanyahu, precum și la sediul Parlamentului.
„Nu plecăm până când ostaticii se întorc", a spus Eli Stivi, al cărui fiu a fost răpit și dus în Gaza.
La mitingurile din fiecare weekend care cer salvarea ostaticilor s-au alăturat în ultimele săptămâni demonstranți care cer organizarea de alegeri pentru schimbarea guvernului de extremă dreapta.
Protestele antiguvernamentale care au zguduit națiunea în 2023 au încetat după atacul Hamas din 7 octombrie. Divergențele politice au fost lăsate deoparte, iar israelienii s-au raliat în spatele armatei și a familiilor celor uciși sau luați ostatici. Însă odată cu războiul devastator din Gaza intrat în a patra lună și cu sondajele de opinie care arată un sprijin scăzut pentru Netanyahu, apelurile pentru schimbarea conducerii țării s-au întețit.
Sâmbătă noaptea, mii de oameni au protestat în Tel Aviv, Haifa și Ierusalim, cerând organizarea de alegeri. La Tel Aviv, protestatarii au blocat temporar o autostradă.
Luni, la sediul Knesset, paznicii, care de obicei reacționează rapid pentru a-i îndepărta pe protestatari, au încercat inițial să blocheze intrarea familiilor, dar apoi au făcut un pas înapoi și au rămas alături de rudele care au intrat în ședința comisiei, în timp ce o parlamentară și-a acoperit speriată fața cu palmele.
Președintele comisiei, Moshe Gafni, șeful unui partid evreiesc ultraortodox din coaliția lui Netanyahu, s-a ridicat, a cerut oprirea informării economice în desfășurare și a încercat să-i calmeze pe protestatari.
„Răscumpărarea captivilor este cel mai important precept din iudaism, mai ales în acest caz în care există o urgență pentru conservarea vieții", a spus el, adăugând, însă, că „renunțarea la coaliție nu ar realiza nimic".
Netanyahu le-a transmis familiilor ostaticilor că Hamas nu a făcut nicio ofertă solidă care să permită eliberarea oamenilor, la o zi după ce tot el a respins condițiile prezentate de organizația palestiniană pentru încheierea conflictului și eliberarea ostaticilor în schimbul retragerii armatei israeliene și a acceptării guvernării Hamas în Gaza.
„Nu există nicio propunere a Hamas. Nu este adevărat. O spun cât se poate de clar, fiindcă sunt multe afirmații incorecte care sunt cu siguranță agonizante pentru dvs", a subliniat premierul israelian.
În fața casei din Ierusalim a lui Netanyahu, situată pe o stradă numită Azza, care în ebraică înseamnă Gaza, Forumul Familiilor Ostaticilor și al Celor Dispăruți a organizat o acțiune de pichetare, cerând un acord de schimb al ostaticilor cu deținuți palestinieni.
„Dacă prim-ministrul decide să-i sacrifice pe ostatici, ar trebui să dea dovadă de pricepere și să-și prezinte cinstit poziția opiniei publice israeliene", se arată într-un comunicat al organizației.
T.D.