Israelul bombardează masiv Gaza, deși anunțase că încheie „faza intensivă”. Blinken: Țările arabe nu doresc să reconstruiască pentru că va fi distrusă iar

Israelul bombardează masiv Gaza, deși anunțase că încheie „faza intensivă”. Blinken: Țările arabe nu doresc să reconstruiască pentru că va fi distrusă iar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Armata israeliană a bombardat intensiv marţi Fâşia Gaza, la o zi după ce Israelul a anunţat sfârşitul „fazei intensive” a confruntărilor armate cu Hamas.

Explozii şi tiruri de artilerie au avut loc în sudul Fâşiei Gaza marţi dimineaţa, a constat un jurnalist AFP. În noaptea de luni spre marţi, armata israeliană a bombardat sectorul Khan Yunis, epicentrul operaţiunilor sale de mai multe săptămâni.

Trupele israeliene au luat ca ţintă, în nord, aproximativ 100 de instalaţii de lansare de rachete, la Beit Lahia, şi au omorât „sute de terorişti”, a anunţat armata marţi.

Rachete au fost trase marţi dimineaţa și din Fâşia Gaza către sudul Israelului - fără să rănească pe cineva -, potrivit autorităţilor israeliene. Majoritatea rachetelor a fost interceptată de sistemul antitrachetă deasupra Ofakim, potrivit unor imagini AFPTV.

ADVERTISING

Armata a anunţat luni retragerea uneia dintre cele patru divizii angajate la Gaza. Guvernul israelian subliniază în acelaşi timp că războiul va fi lung şi a aprobat luni un buget pe 2024 mai mare cu 15 miliarde de dolari la cheltuieli, pentru a face faţă costului conflictului.

„Moartea ar fi de preferat acestei vieţi de suferinţă şi umiliri”

Hamasul - clasat drept organizaţie teroristă de Israel, Statele unite şi UE - a anunţat luni moartea a doi ostatici israelieni, difuzând o înregistrare video în care apare o tânără ostatică, aflată în mod vizibil sub presiune, anunţând morţile.

Aripa armată a Hamas a imputat moartea acestora unor bombardamente „sioniste”, acuzaţii respinse de către armata israeliană drept „minciuni”.

ADVERTISING

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a lansat un nou apel la un „armistiţiu umanitar imediat” şi a denunţat o „pedeapsă colectivă aplicată poporului palestinian”.

În Fâşia Gaza, în care au fost deplasaţi 1,9 milioane de locuitori potrivit ONU, populaţiei îi lipseşte totul, în frigul care s-a abătut asupra regiunii.

„Moartea ar fi de preferat acestei vieţi de suferinţă şi umiliri”, deplânge un refugiat la Rafah (sud), împreună cu cei trei copii ai săi, în apropiere de frontiera cu Egiptul.

„Noi vrem să ne întoarcem acasă, în nord”, a mai declarat Abdul Karim Muhammad, în vârstă de 30 de ani, în pofida faptului că ştie că i-a fost distrusă casa.

ADVERTISING

Liderul Hamas, „ca și mort”

Marţi, Uniunea Europeană (UE) a adăugat pe lista „teroristă” numele lui Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, liderul Hamas la Gaza, considerat arhitectul atacului de la 7 octombrie împotriva Israelului.

Ministrul israelian de Externe Israel Katz a salutat o „decizie dreaptă şi morală”.

Catalogat „ca şi mort” de către armata israeliană, Yahya Sinouar îşi învăluie deplasările în cel mai mare secret şi nu a apărut în mod public din octombrie.

Blinken: Țările arabe nu doresc să reconstruiască Gaza

SUA încearcă în continuare la o soluție de pace, însă fără mari reușite. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că vecinii arabi și musulmani ai Israelului doresc să-l integreze în regiune și să se angajeze în mod egal în crearea unui stat palestinian. Altfel, țările arabe nu sunt dornice să ajute la reconstruirea Gazei, deoarece se tem că regiunea ar putea fi distrusă din nou.

„Trebuie să rezolvi problema palestiniană. Țările arabe spun asta... Uite, nu vom intra în afacerea, de exemplu, de a reconstrui Gaza doar ca să o nivelăm din nou peste un an sau cinci ani și apoi să ni se ceară să o reconstruim din nou. Sunteți într-un loc chiar acum, în care, din nou, țările arabe, inclusiv țări precum Arabia Saudită, sunt pregătite să facă lucruri pe care nu au fost niciodată pregătite să le facă în relația lor cu Israelul”, a declarat Blinken, pentru CNBC.

El a spus că atât statele arabe, cât și SUA cred că până când această problemă nu va fi abordată, nici Israelul, nici regiunea nu vor avea pace, stabilitate și securitate.

Problema Mării Roșii

Pe de altă parte, americanii au efectuat marți o nouă lovitură asupra țintelor houthi din Yemen, au confirmat surse din SUA pentru NBC News.

Oficialii care au dorit să-și păstreze anonimatul au spus că nu este vorba despre un atac planificat ci de o oportunitate. Au fost vizate rachete anti navă.

Americanii au anunțat luna trecută că împreună cu alte țări vor patrula Marea Roșie într-o misiune pentru a proteja navele comerciale de atacurile houthi.

Militanții din Yemen, aliați ai Iranului, atacă navele comerciale din Marea Roșie drept răspuns la atacul Israelului din Gaza. Marți, ei au lovit o navă de transport marfă deținută de Grecia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇