Israelul propune armistițiu de 2 luni, dacă sunt eliberați toți ostaticii. Are și o ofertă pentru liderii Hamas

Israelul propune armistițiu de 2 luni, dacă sunt eliberați toți ostaticii. Are și o ofertă pentru liderii Hamas

Israelul a propus Hamas, prin medierea Qatarului şi Egiptului, o pauză de două luni în luptele şi raidurile din Fâşia Gaza, în schimbul eliberării tuturor ostaticilor.

Această propunere nu presupune încheierea războiului din Gaza, ci un al doilea armistiţiu după cel de o săptămână care a permis eliberarea a peste o sută de ostatici, în schimbul a cel puţin 240 de prizonieri palestinieni încarceraţi în Israel.

Potrivit autorităţilor israeliene aflate sub presiunea familiilor de a accepta un acord de eliberare, 132 de ostatici sunt încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 ar fi morţi.

Propunerea prevede întoarcerea în Israel a ostaticilor vii şi a corpurilor în mai multe faze, dintre care prima ar include femei şi bărbaţi în vârstă de peste 60 de ani, a raportat site-ul american Axios.

ADVERTISING

Ar urma femeile înrolate în armată, bărbaţii sub 60 de ani care nu sunt militari, soldaţii israelieni bărbaţi şi, în final, rămăşiţele ostaticilor.

În cadrul acestui plan, Israelul şi Hamas urmează să cadă de acord în prealabil asupra numărului de prizonieri palestinieni eliberaţi în schimbul fiecărui ostatic în funcţie de categoria lor, apoi să negocieze numele fiecărui palestinian, continuă Axios.

Acest plan nu prevede sfârşitul războiului Israel-Hamas şi nici măcar o soluţie politică pe termen mai lung, ci o redesfăşurare a soldaţilor israelieni în afara principalelor oraşe din Fâşia Gaza şi întoarcerea treptată a sute de mii de persoane strămutate din nord în sudul Gazei în încercarea de a scăpa de violenţe.

ADVERTISING

Publicarea acestui articol al Axios intervine în timp ce principalul consilier al preşedintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, vizitează Egiptul şi Qatarul în această săptămână.

Wall Street Journal sugerase în weekend că Statele Unite, Egiptul şi Qatarul încearcă să convingă Israelul şi Hamas să convină asupra eliberării ostaticilor pe o perioadă de 90 de zile, în schimbul retragerii israeliene din Fâşia Gaza.

Oferta pentru liderii Hamas

Israelul a mai propus și ca liderii de rang înalt ai Hamas să părăsească Gaza, ca parte a unui acord mai amplu de încetare a focului, au declarat pentru CNN doi oficiali familiarizaţi cu discuţiile internaţionale în curs.

ADVERTISING

Propunerea extraordinară, care nu a fost raportată anterior, survine în condiţiile în care Israelul a avut dificultăţi în a-şi atinge obiectivul declarat de a distruge complet Hamas. În ciuda războiului de aproape patru luni din Gaza, Israelul nu a reuşit să captureze sau să ucidă niciunul dintre cei mai importanţi lideri ai Hamas din Gaza şi a lăsat intactă aproximativ 70% din forţa de luptă a organizaţiei, potrivit propriilor estimări ale Israelului.

Deşi ar oferi o ieşire sigură din Gaza pentru liderii de vârf ai Hamas care au orchestrat atacul din 7 octombrie, golirea Gaza de liderii săi ar putea slăbi influenţa organizaţiei asupra zonei devastate de război, permiţând totodată Israelului să continue să urmărească ţinte de mare valoare în străinătate.

Se ştie că înalţi oficiali Hamas locuiesc în Doha, Qatar, şi în capitala libaneză Beirut, printre alte locuri din afara teritoriilor palestiniene. O lovitură aeriană israeliană la începutul acestei luni a ucis un comandant de top al Hamas în Beirut.

Sugestia Israelului ca liderii Hamas să părăsească Gaza, deşi este puţin probabil să fie acceptată, a fost discutată ca parte a unor negocieri mai largi de încetare a focului de cel puţin două ori în ultimele săptămâni - o dată luna trecută la Varşovia de către şeful serviciilor de informaţii israeliene, directorul Mossad, David Barnea, şi apoi din nou luna aceasta la Doha cu secretarul de Stat american Antony Blinken, potrivit unui oficial familiarizat cu discuţiile.

De asemenea, aceasta are loc pe fondul unei intense activităţi diplomatice pentru a încerca să obţină o pauză prelungită în timpul luptelor şi să elibereze ostaticii despre care se crede că sunt încă în viaţă în Gaza.

Înaltul oficial al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se va deplasa în Egipt şi Qatar în această săptămână pentru discuţii suplimentare. Oficiali americani şi internaţionali familiarizaţi cu negocierile au declarat că angajamentul recent al Israelului şi al Hamas în discuţii este încurajator, dar că un acord nu pare iminent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇