Rușii pleacă din țară: ”Putin îmi fură viitorul”

Rușii pleacă din țară: ”Putin îmi fură viitorul”

Crește numărul rușilor care pleacă din țară ca să scape de consecințele războiului declanșat de Moscova asupra Ucrainei, temându-se și de posibila intrare în vigoare a legii marțiale.

Pasageri trăgând de valize și cu rucsacul în spate așteptau la cozi lungi în aeroportul internațional din Soci. ”Am luat bilete la primul avion la care am găsit marți și vom zbura într-o țară aleasă la întâmplare, în care n-am mai fost până acum”, a declarat un rus pentru The Guardian.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război

Alexei Trubetskoy, care conduce o școală de limbă engleză din Moscova, și-a cumpărat bilet pentru Sri Lanka, în aceeași zi. ”Era clar pentru mine că invazia oribilă va schimba Rusia pentru totdeauna”, a spus acesta.

ADVERTISING

”Sper să mă reîntorc în țara pe care o iubesc, dar este complet neclar ce va urma. Viitorul mi-a fost furat, țara nu va mai fi la fel”, a adăugat el.

Peste 7.500 de ruși au fost arestați de Poliție pentru că au îndrăznit să protesteze în stradă. Printre ei chiar și copii, dar și o bătrânică supraviețuitoare a asediului de la Leningrad, din anii ’40. De asemenea, Kremlinul a închis gura publicațiilor și posturilor independente.

Cei care pleacă se tem și de incertitudinile legate de evoluția economică a țării, în condițiile sancțiunilor impuse de Occident. Rubla rusească și piețele financiare s-au prăbușit, iar Moscova a asistat la un exod în masă al companiilor vestice, printre care Ikea, Apple și Nike.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Endowment, se așteaptă ca Rusia să piardă prin acest exod în special ”forță de muncă calificată”, oameni cu pregătire, care nu-și mai văd viitorul în Rusia.

”Acest exod va duce la degradarea națiunii. Țara nu are un bazin foarte mare de oameni pregătiți. Fără ei, Rusia nu se poate dezvolta”, crede Kolesnikov.

Exodul a fost alimentat de zvonurile că autoritățile vor declara legea marțială, într-o ședință neprogramată încă, a camerei superioare a Parlamentului.

Ar fi o măsură fără precedent în istoria modernă a Rusiei și va implica o mobilizare în masă a bărbaților și închiderea granițelor, conform documentelor oficiale.

ADVERTISING

”Am luat bilete marți, la primul avion pe care l-am găsit și vom zbura într-o țară în care n-am mai fost. Nu intenționez să lupt în acest război care nu a început prin decizia mea”, a declarat Anton, senior manager într-o mare companie rusească de petrol și gaze.

Într-un briefing de presă ținut joi cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmințit speculațiile privind introducerea legii marțiale.

Preşedintele Zelenski a decretat legea marţială pe întreg teritoriul Ucrainei atacate de ruşi, chiar în ziua invaziei - 24 februarie.

De asemenea, circa 1 milion de ucraineni au ales calea pribegiei, în timp ce regimul Putin continuă să le bombardeze orașele.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇