Rușii au plecat singuri dintr-un oraș pe care-l ocupaseră de nici două zile

Rușii au plecat singuri dintr-un oraș pe care-l ocupaseră de nici două zile

Forțele ruse s-au retras din orașul Slavutîci, oraș din apropierea centralei de la Cernobîl pe care îl cuceriseră sâmbătă.

Anunțul a fost făcut luni dimineață de primarul localității Iuri Fomicev, care sâmbătă a fost reținut pentru câteva ore de ruși, potrivit BBC.

Ocupanții au preluat sâmbătă și controlul spitalului.

Locuitorii din Slavutîci au ieșit în număr mare în stradă, cu steaguri ale Ucrainei, arătând că nu cedează ocupației.

Război în Ucraina, Ziua 33 - Vezi desfășurarea evenimentelor

În momentul în care a fost eliberat de ruși, sâmbătă, edilul anunțase că orașul este ocupat și trebuie să predea toate armele. El a mai spus că trei oameni au murit în atacuri.

ADVERTISING

În Slavutîci trăiesc mulţi dintre cei care lucrează la centrala nucleară Cernobîl.

Chiar dacă au eliberat orașul, rușii se pare că nu cedează zona. Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk spune că rușii continuă să transporte cantități mari de arme și muniție în imediata vecinătate a centralei de la Cernobîl.

Totodată, noi incendii au fost semnalate în zona de excluziune a centralei nucleare şi ar putea avea consecinţe foarte grave.

”Acum este imposibil să fie controlat şi stins focul în totalitate, din cauza ocupării zonei de excludere de către forţele ruse. Drept urmare, îi cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediat pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl”, a precizat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, duminică seară, pe Telegram.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇