Ocupanții ruși din zona Cernobîl se ascund în Pădurea Roșie, zonă unde există cea mai mare acumulare de radiații de la accidentul nuclear din 1986.
Anunțul a fost făcut de reprezentantul Administrației Militare Odesa, Serghei Bratciuk, scrie Segodnya.
"Nu s-au gândit la altceva mai bun decât să se ascundă în Pădurea Roșie, unde concentrația de radiații este cea mai mare. Deci nu le pasă de radiații, lăsați-i să stea acolo în continuare", a spus Bratciuk.
În Pădurea Roșie din Cernobîl copacii au preluat cea mai mare parte a emisiilor de praf radioactiv în timpul exploziei reactorului din 1986.
Doza mare de radiații absorbite în timpul accidentului a dus la moartea copacilor (în mare parte pini) și și-au schimbat culoarea în roșu aprins.
În timpul lucrărilor de decontaminare, copacii au fost tăiați și îngropați şi deasupra a fost plantaţi puieți de pin, mesteacăn, secară și arbuști.
Satelitul Sentinel-2 al Agenției Spațiale Europene (ESA) a detectat 7 incendii în zona Cernobîl în ultimele zile. Acestea au avut loc ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse.
În urma incendiilor, riscurile de contaminare cu radiații pe o zonă de 10 kilometri din jurul centralei nucleare de la Cernobîl sunt în creștere.
Totodată, la începutul săptămânii, compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl „riscă să crească”, deoarece sistemele de monitorizare a radiațiilor nu funcționează.
Centrala de la Cernobîl, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forțele rusești la 24 februarie.