Gafa care le poate fi fatală ruşilor: Ce au putut să facă la Cernobîl

Gafa care le poate fi fatală ruşilor: Ce au putut să facă la Cernobîl

Ocupanții ruși din zona Cernobîl se ascund în Pădurea Roșie, zonă unde există cea mai mare acumulare de radiații de la accidentul nuclear din 1986.

Anunțul a fost făcut de reprezentantul Administrației Militare Odesa, Serghei Bratciuk, scrie Segodnya.

"Nu s-au gândit la altceva mai bun decât să se ascundă în Pădurea Roșie, unde concentrația de radiații este cea mai mare. Deci nu le pasă de radiații, lăsați-i să stea acolo în continuare", a spus Bratciuk.

În Pădurea Roșie din Cernobîl copacii au preluat cea mai mare parte a emisiilor de praf radioactiv în timpul exploziei reactorului din 1986.

ADVERTISING

Doza mare de radiații absorbite în timpul accidentului a dus la moartea copacilor (în mare parte pini) și și-au schimbat culoarea în roșu aprins.

În timpul lucrărilor de decontaminare, copacii au fost tăiați și îngropați şi deasupra a fost plantaţi puieți de pin, mesteacăn, secară și arbuști.

Satelitul Sentinel-2 al Agenției Spațiale Europene (ESA) a detectat 7 incendii în zona Cernobîl în ultimele zile. Acestea au avut loc ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse.

În urma incendiilor, riscurile de contaminare cu radiații pe o zonă de 10 kilometri din jurul centralei nucleare de la Cernobîl sunt în creștere.

ADVERTISING

Totodată, la începutul săptămânii, compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl „riscă să crească”, deoarece sistemele de monitorizare a radiațiilor nu funcționează.

Centrala de la Cernobîl, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forțele rusești la 24 februarie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇