Rușii anunță că toți soldații de la Azovstal s-au predat: Uzina a fost complet eliberată

Rușii anunță că toți soldații de la Azovstal s-au predat: Uzina a fost complet eliberată

Ministerul rus al Apărării a anunțat că ultimul grup de soldați ucraineni aflați în oțelăria Azovstal s-a predat.

„Uzina metalurgică Azovstal din Mariupol, unde un grup de militanți ucraineni ai formațiunii naziste Azov s-a blocat din 21 aprilie, a fost complet eliberată”, se arată într-un comunicat al ministerului, potrivit BBC.

Grupul care s-a predat ar fi fost format din 531 de persoane. Armata rusă preia astfel controlul uzinei siderurgice Azovstal.

Ministerul a precizat că, în total, 2.439 de „neonaziști din formațiunea Azov și trupe ucrainene aflate în uzină și-au depus armele și s-au predat”.

ADVERTISING

Soldații răniți și au fost transportați la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Ceilalți au fost plasați într-un centru de detenție despre care Denis Pușilin, așa-zisul lider separatist din Donețk, spune că a fost verificat anterior de reprezentanții Crucii Roșii.

Scenarii sumbre pentru eroii Mariupolului

Ucraineni au spus că se negociază pentru un schimb de prizonieri. Însă, deși purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că vor fi tratați în concordanță cu regulile de război și ale dreptului internațional, au apărut mai multe scenarii la Moscova.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai exact, Rusia ar putea interzice orice schimb de prizonieri în care să fie incluși ceea ce oficialii numesc „criminalii naziști”. „Criminalii naziști nu ar trebui să fie implicați în schimburi de prizonieri. Aceștia sunt criminali de război, trebuie să facem tot ce putem ca să-i aducem în fața justiției”, a spus șeful Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Ce înseamnă pentru ruși să îi aducă pe soldații ucraineni în fața justiției a detaliat deputatul Leonid Slutski, care a propus nici mai mult, nici mai puțin, să fie reinstituită pedeapsa capitală, pentru a arăta întregii lumi cum trebuie pedepsiți naționaliștii ucraineni.

ADVERTISING

Totodată, procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme să declare Batalionul Azov, ai cărui membri au apărat Azovstalul, organizație teroristă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇