- Rusia a fost de acord cu predarea condiționată a ultimilor luptători din port, pentru că o continuare a asediului ar fi pus armata Moscovei într-o situație și mai dificilă.
- Batalionul Azov devine un simbol al rezistenței ucrainene, dar și o posibilă cale de ieșire pentru Putin.
- Mariupol, o înfrângere pentru ucraineni mai importantă ca o victorie.
- Rușii au cucerit un mare oraș cu care nu prea mai au ce să facă.
- Rezistența de la Combinatul Azovstal, un semn de slăbiciune pentru Putin, a cărui strategie e tot mai criticată în Rusia.
În grupuri de câte patru-cinci, cu pași mici, uneori nesiguri, cărându-și camarazii răniți pe tărgi improvizate, luptătorii ucraineni părăsesc combinatul Azovstal, predându-se trupelor ruse.
După un asediu de 78 de zile, orașul Mariupol a fost cucerit de armata lui Vladimir Putin.
O victorie obținută cu mari sacrificii, cu mii de soldați ruși care și-au pierdut viața în lupte intense, dar și uciderea a mii de locuitori ai orașului, în urma unui bombardament intens și fără discernământ.
Mariupol e o victorie amară și fără glorie pentru Putin. Asta exprimă și imaginile captate de drona Kievului care monitorizează retragerea luptătorilor din Batalionul Azov, supraviețuitori ai celui mai crunt asediu militar de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
“Datorită Forțelor Armate ale Ucrainei, agențiilor de informații, echipei de negocieri, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite, sperăm că vom putea salva viețile băieților noștri. Printre aceștia se numără și luptători răniții grav, cărora li se acordă asistență medicală”, a anunțat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, într-o intervenție din seara zilei de 16 mai.
“Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroi în viață. Acesta este principiul nostru. Cred că fiecare persoană de bună credință va înțelege aceste vorbe”, a mai adăugat el, explicând de ce le-a ordonat soldaților din Azovstal să înceteze lupta și să se predea.
“Operațiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului a fost începută de către ofițerii noștri militari și de informații. Pentru a aduce băieții acasă, munca noastră continuă, iar această muncă are nevoie de grijă și timp. De asemenea, menținem o activitate diplomatică maximă în toate celelalte domenii în interesul Ucrainei”, a anunțat Volodimir Zelenski, lăsând să se înțeleagă că negocierile cu partea rusă sunt dificile și pline de neprevăzut.
Dincolo de necontestata poziție strategică, Mariupol a devenit o obsesie pentru Putin, pentru cucerirea lui, investind resurse militare care i-au compromis campania pe celelalte fronturi.
“Peste 260 de apărători din Mariupol au fost evacuați de la Uzina Azovstal, fiind duși în localitățile ocupate de ruși din regiunea Donețk. Autoritățile ucrainene și ruse au negociat evacuarea militarilor ucraineni răniți prin realizarea unor coridoare umanitare”, se arată în raportul publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.
“Oficialii ucraineni au cerut anterior evacuarea a 60 de militari răniți și personal medical. Kremlinul ar putea extinde coridoarele umanitare pentru apărătorii rămași în Azovstal, într-un efort de a controla deplin orașul Mariupol”, se precizează în documentul citat.
Dar această retragere în glorie a luptătorilor din catacombele combinatului Azovstal, de la marginea Mariupolului, reprezintă și o radiografie a situației actuale de pe front.
În plus, oferă o perspectivă asupra viitoarelor săptămâni de conflict. Iată 5 mesaje ascunse, descifrate de această înțelegere:
1. Rusia a fost de acord cu retragerea pentru că o continuare a asediului ar fi pus armata Moscovei într-o situație și mai dificilă, nefiind în stare, de atâtea săptămâni, să învingă un grup izolat de luptători ucraineni, istoviți, răniți, fără apă și fără mâncare.
“83 de zile de apărare a orașului Mariupol vor rămâne în istorie drept Termopilele secolului XXI. Apărătorii de la Azovstal au distrus planul Rusiei de a captura estul Ucrainei, arătând cât de slabă e capacitatea de luptă a Moscovei. Acest lucru a schimbat complet cursul războiului”, a spus Mihailo Podoliak, consultant pentru apărare al președintelui Zelenski.
2. Batalionul Azov devine un simbol al rezistenței ucrainene, dar și o posibilă cale de ieșire pentru Putin.
Ideea principală a propagandei Kremlinului prin care a justificat invadarea țării vecine a fost că “o denazifică”.
Deși Ucraina este un stat independent, recunoscut pe plan internațional, inclusiv de Rusia și o democrație reprezentativă, Putin, pentru că nu putea să spună că regimul său autoritar se simte amenințat de liberalismul Kievului, a inventat teoria nazismului ucrainean.
Batalionul Azov, format în anul 2014, din voluntari care s-au înrolat ca să lupte împotriva separatiștilor ruși din estul țării, susținuți de Moscova, a devenit “personificarea nazismului”.
Prin deformarea realității, propaganda rusească a transformat curajul, determinarea și patriotismul unor luptători care inspirau teamă într-un pretext pentru invazie.
Eroismul cu care au luptat cei din Azov în Mariupol și în subteranele din Azovstal a scos în evidență problemele din armata Rusiei, dezordinea, lipsa de antrenament și de motivație într-un conflict inventat de un regim politic autoritar.
“Ultimii militari ai regimentului Azov din Mariupol s-au predat. Nu ar fi surprinzător dacă acest lucru ar fi folosit de Putin și de Rusia pentru a susține că obiectivul de <denazificare> a Ucrainei a fost atins, cel puțin parțial”, a scris un jurnalist suedez pe contul său de Twitter.
3. Mariupol, o înfrângere pentru ucraineni mai importantă ca o victorie.
Rezistența lor și faptul că o întreagă lume a văzut cruzimea asediatorilor, clădirile distruse și suferința unor oameni nevinovați au creat o solidaritate internațională în jurul Ucrainei, care i-a permis acesteia să obțină resurse nelimitate pentru apărare.
Mariupol a devenit un simbol al luptei pentru eliberare din perspectiva ucrainenilor și un efort prea mare pentru Rusia.
“Victoria Rusiei asupra Azovstal, ultimul capitol în cucerirea Mariupolului, este una a la Pirus, adică seamănă mai mult cu o înfrângere”, se arată într-o analiză a jurnalistului Richard Spencer, pentru cotidianul britanic “The Times”.
“Pe tot parcursul conflictului, asaltul trupelor ruse a întâlnit o rezistență uriașă din partea Ucrainei, atât militară, cât și politică. Cu cât rușii atacau mai agresiv un oraș, cu atât acesta a fost apărat mai înverșunat – și cu atât apărarea a fost folosită mai mult de conducerea Ucrainei pentru a câștiga simpatie și, apoi, sprijin militar din întreaga lume”, susține acesta.
4. Mariupol, o cucerire cu care rușii nu mai prea au ce să facă.
Din perspectivă strategică, la începutul conflictului, portul de la Marea Azov reprezenta nodul terestru de legătură între vestul Rusiei și Peninsula Crimeea.
Dar faptul că forțele ucrainene au reușit pe frontul de est să elibereze teritoriul din jurul orașul Harkov, că resping atacurile rușilor din zona orașului Donețk, iar în sud există o ofensivă în regiunea Herson diminuează importanța strategică a Mariupolului.
Informațiile de pe front nu sunt deloc optimiste pentru invadatori, iar o prăbușire a armatei ruse e posibilă în orice moment.
“Forțele ruse au desfășurat ofensive terestre limitate și în mare parte fără succes de-a lungul liniei frontului din Ucraina”, se arată în raportul publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
“Gruparea rusă din jurul orașului Harkov încearcă să apere granița și să împiedice trupele ucrainene să avanseze spre nord. Această activitate este diferită de retragerile anterioare ale Rusiei din jurul Kievului, Cerneahovului și Sumii, de la începutul războiului, când rușii au plecat complet. Trupele ruse ar putea încerca să-și păstreze pozițiile în Ucraina și să continue loviturile de artilerie”, se arată în același raport.
5. Rezistența de la Combinatul Azovstal, un semn de slăbiciune pentru Putin, a cărui strategie e tot mai criticată în Rusia.
La Moscova, se aud tot mai multe voci sceptice cu privire la posibilitatea Kremlinului de a câștiga războiul.
Pentru că nu există o presă independentă, trebuie luat în considerare faptul că aceste voci reprezintă noi centre de putere care se formează ca o reacție la dezastrul de pe front.
Rezistența de la Azovstal și umilința suferită de armata rusă la trecerea râului Siverski-Donețk au generat tot mai multe luări de poziție la posturile TV, dar și pe rețelele sociale, care spun că armata Kremlinului nu mai poate susține invazia din Ucraina.
“Trebuie să afirm cu regret că operațiunea de înfrângere a grupării inamice din Donețk, anunțată pe scară largă la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, e un eșec”, a scris Igor Strelkov, un popular blogger din Rusia, adept al invaziei, cu sute de mii de urmăritori pe Telegram, o platformă socială.
“După mai bine de două săptămâni de lupte aprige (care au costat ambele părți cu pierderi foarte mari), s-au obținut doar succese tactice. Nicio așezare mare nu a fost eliberată (excepția este orașul Rubeznoie, dar luptele pentru acesta au început înainte de marea ofensivă din est)”, a adăugat acesta.
“Probabil că anumite succese tactice vor mai fi obținute înainte de momentul în care inamicul va trece la contraofensivă. Dar este deja clar că Donbas nu va fi pe deplin eliberat înainte de începutul verii. Probabil că Forțele Armate ale Ucrainei nici măcar nu vor fi alungate din suburbiile Donețkului”, scrie bloggerul rus.
“Și nu pot spune că acest rezultat este neașteptat pentru mine.
În acest moment, trupele noastre sunt atrase în bătălii ofensive istovitoare, continuând să joace după regulile propuse de inamic. ...pierderile suferite în luptele care nu se termină cu înfrângerea inamicului nu pot fi compensate rapid cu soldați instruiți. În timp ce inamicul continuă să-și pregătească frenetic rezervele strategice. Și unde va da lovitura, când trupele noastre rămân fără resurse? Nimeni nu știe…”, a mai scris el.