Rușii susțin că au luat peste 1.700 de prizonieri de la Azovstal. Se fac eforturi pentru a nu le fi pierdută urma

Rușii susțin că au luat peste 1.700 de prizonieri de la Azovstal. Se fac eforturi pentru a nu le fi pierdută urma
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numărul soldaților care s-au predat la combinatul Azovstal din Mariupol a ajuns joi la peste 1.700, susține Ministerul rus de Externe.

Dintre aceștia, 80 erau răniți și au fost transportați la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Ceilalți au fost plasați într-un centru de detenție despre care Denis Pușilin, așa-zisul lider separatist din Donețk, spune că a fost verificat anterior de reprezentanții Crucii Roșii, potrivit CNN.

Organizația și-a confirmat implicarea în procesul de evacuare a luptătorilor, însă a precizat că nu are nicio legătură cu transportul celor care devin astfel prizonieri de război, ci doar încearcă să îi înregistreze cu datele personale, pentru a putea fi ținută o evidență și a împiedica, astfel, posibilitatea abuzurilor.

ADVERTISING

Această acțiune, spune Crucea Roșie, este întreprinsă la solicitarea părților implicate. Până acum au fost înregistrați sute de soldați, spune organizația, fără a oferi o cifră concretă.

Ei completează un formular cu date precum numele, data nașterii și persoane de contact, astfel încât să nu „li se piardă urma”.

Cifra de 1.730 de soldați preluați de la Azovstal nu a fost confirmate de partea ucraineană, care a vorbit anterior de aproximativ 1.000 de luptători. În schimb, presa Kremlinului scria luni, ziua în care primii soldați au fost preluați de ruși, că în subsolurile combinatului s-ar fi aflat 2.227 de persoane, mare parte personal militar.

ADVERTISING

Anterior, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, anunțase că cei răniți primesc tratament la spitalul din Novoazovsk din autodeclarata Republică Populară Donețk (RPD), în timp ce ceilalți au fost trimiși la un centru de arest preventiv din Olenivka.

Informațiile de miercuri arătau că, până acum, comandanţii de rang înalt de la Azovstal se află în continuare în interiorul oţelăriei și nu a apărut nicio informație între timp că aceștia s-ar fi predat.

Ziua 85 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

ADVERTISING

Scenarii sumbre pentru eroii Mariupolului

Ucraineni au spus că se negociază pentru un schimb de prizonieri. Însă, deși purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că vor fi tratați în concordanță cu regulile de război și ale dreptului internațional, au apărut mai multe scenarii la Moscova.

Mai exact, Rusia ar putea interzice orice schimb de prizonieri în care să fie incluși ceea ce oficialii numesc „criminalii naziști”. „Criminalii naziști nu ar trebui să fie implicați în schimburi de prizonieri. Aceștia sunt criminali de război, trebuie să facem tot ce putem ca să-i aducem în fața justiției”, a spus șeful Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Ce înseamnă pentru ruși să îi aducă pe soldații ucraineni în fața justiției a detaliat deputatul Leonid Slutski, care a propus nici mai mult, nici mai puțin, să fie reinstituită pedeapsa capitală, pentru a arăta întregii lumi cum trebuie pedepsiți naționaliștii ucraineni.

Totodată, procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme să declare Batalionul Azov, ai cărui membri au apărat Azovstalul, organizație teroristă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇