Rusia intervine în cazul Dodon și spune că se va asigura că drepturile lui vor fi respectate

Rusia intervine în cazul Dodon și spune că se va asigura că drepturile lui vor fi respectate

Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut marţi pentru trădare de patrie şi acuzaţii de corupţie, vor fi respectate în conformitate cu normele internaţionale.

Publicitate

”Considerăm că aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova. Cu toate acestea, nu am dori ca autorităţile guvernamentale să înceapă să îşi rezolve probleme cu foştii adversari politici profitând de situaţia actuală”, a declarat, miercuri, adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, relatează Le Figaro.

Igor Dodon, suspectat de trădare şi corupţie, a fost plasat marți în arestul poliţiei şi o serie de percheziţii au fost efectuate în birourile şi la domiciliul fostului lider din Chişinău.

Publicitate

Anchetatorii îl suspectează pe Igor Dodon că ar fi primit bani în 2019 de la un aliat politic, Vlad Plahotniuc, care între timp a luat calea exilului şi este vizat de sancţiunile americane.

Dodon a oferit o primă reacție după ce a fost reținut, afirmând că dosarul său este unul politic, nefiind prima dată când consideră că a devenit „ţinta unei justiţii regizate şi dirijate politic”.

Mandatul prezidenţial al lui Dodon s-a desfăşurat în perioada 2016-2020 şi a fost susţinut în mod deschis de Moscova.

Actualul preşedinte, Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale şi legislative din 2020 şi 2021, datorită convingerilor pro-europene şi pe fondul corupţiei şi situaţiei economice tot mai îngrijorătoare din Republica Moldova.

Chişinăul a arătat un sprijin ferm Kievului de la începutul invaziei ruse prin oferirea de ajutor refugiaţilor ucraineni.

De asemenea, Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană şi a obţinut promisiunea din partea blocului comunitar că i se va aloca asistenţă militară suplimentară.

În urma incidentelor care au vizat regiunea separatistă moldoveană Transnistria, Republica Moldova se teme de o potenţială invazie rusă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇