UPDATE Maia Sandu a fost învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova. Iohannis și încă șase șefi de stat i-au transmis un mesaj comun de susținere

UPDATE Maia Sandu a fost învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova. Iohannis și încă șase șefi de stat i-au transmis un mesaj comun de susținere

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a preluat oficial joi mandatul prezidenţial în timpul unei ceremonii de învestitură care a avut loc la Palatul Republicii, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Parlamentului şi Curţii Constituţionale, informează Radio Chişinău şi Deschide.md. În acest context, președintele român Klaus Iohannis și alți șase șefi de stat europeni i-au transmis un mesaj comun de susținere.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei’, a declarat Maia Sandu.

ADVERTISING

În discursul său de învestire, Maia Sandu a avut un mesaj dur la adresa deputaţilor Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi Platformei 'Pentru Moldova', criticând legile controversate votate de această majoritate parlamentară informală. "În plină criză, suntem supuşi din nou unui atac violent din partea corupţilor. Ce fel de deputaţi sunt cei care, în loc să aloce mai multe resurse pentru oameni, taie orice şansă a ţării de a obţine ajutoare externe pe timp de criză majoră?', a declarat noul preşedinte al Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu s-a pronunţat din nou pentru alegeri parlamentare anticipate, subliniind că în parlament nu sunt 51 de deputaţi care să susţină un "guvern al poporului'.

ADVERTISING

'O să construim un stat în care hoţii stau la închisoare, nu la conducerea ţării', a mai declarat Maia Sandu în discursul său.

Mesaj comun pentru Maia Sandu de la șapte lideri europeni, inclusiv Iohannis

Preşedinţii României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Slovaciei îşi exprimă, într-o declaraţie comună, susţinerea faţă de preşedintele Republicii Moldova. Cei șapte șefi de stat au încurajat-o pr Maia Sandu în demersurile sale de a dezvolta un sistem democratic funcţional.

Reacţia lui Putin, după ce Maia Sandu a cerut retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

”Noi, Preşedinţii României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Slovaciei, o felicităm pe doamna Maia Sandu cu prilejul învestirii sale ca Preşedinte al Republicii Moldova. Maia Sandu a primit un mandat ferm de la cetăţenii Republicii Moldova, care aşteaptă schimbări, o agendă de reforme mai ambiţioasă, democraţie şi legături mai strânse cu Uniunea Europeană. În acest sens, ne exprimăm sprijinul nostru deplin pentru Maia Sandu şi eforturile sale de a consolida implementarea reformelor, pe baza valorilor democratice, libertăţilor fundamentale şi a statului de drept. O susţinem pe doamna Preşedinte Maia Sandu în demersurile sale de a dezvolta în Republica Moldova un sistem democratic funcţional, care să reflecte voinţa cetăţenilor Republicii Moldova”, afirmă cei şapte şefi de stat în declaraţia comună.

ADVERTISING

Dodon a promulgat legea care o lasă pe Maia Sandu fără Serviciul de Informații. Curtea Constituțională o respinsese

De asemenea, se declară dispuşi să împărtăşească din experienţa lor privind reformele şi procesul de integrare europeană, demers care ar putea contribui la prosperitatea şi bunăstarea Republicii Moldova, pe calea sa către Uniunea Europeană.

”Reiterăm sprijinul nostru ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum şi pentru calea europeană aleasă de cetăţenii Republicii Moldova”, se arată în declaraţie.

Maia Sandu - o floare care anunță primăvara în Moldova. De ce a pierdut Putin controlul la frontiera de est a UE?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇