Rusia fără ruşi, în centrul atenției la Davos

Rusia fără ruşi, în centrul atenției la Davos

”Casa Rusiei de la Davos”, folosită de Kremlin pentru a se promova ca destinație profitabilă de investiții, este acum utilizată de ucraineni pentru comemorarea crimelor de război rusești.

În fosta Casă a Rusiei din Davos răsună, la fel ca odinioară, voci rusești. Numai că de data aceasta ele nu se adresează potențialilor investitori, ci aparțin soldaților ruși care povestesc cu mândrie rudelor lor de acasă despre crimele pe care le-au comis în Ucraina.

Redenumirea este "un exemplu a ceea ce Rusia și-a făcut singură, devenind un stat al criminalilor de război", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său virtual adresat participanților la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.

Menținută anterior de Fundația Roscongress, Casa Rusiei a fost un element important pentru promovarea țării în fața investitorilor globali. În ianuarie 2020, la ultimul WEF obișnuit desfășurat înainte de pandemie, peste 2.000 de invitați din 85 de țări au vizitat casa, inclusiv miliardarul american Ray Dalio și șeicul Ali Alwaleed Al Thani, membru al familiei conducătoare din Qatar.

ADVERTISING

În acest an, ucrainenii au reușit să preia clădirea, după ce World Economic Forum a decis să nu invite reprezentanți și lideri de afaceri ruși la Davos, ca răspuns la războiul de agresiune din Ucraina.

Casa, care este foarte vizibilă pe promenada Davos, prezintă acum o expoziție conținând mii de fotografii macabre ale victimelor de război ucrainene, montate într-un film, în care, pe fundal, se fac auzite vocile făptașilor ruși. 

"În acest loc în care Rusia obișnuia să se prezinte lumii este deosebit de important pentru noi să tematizăm realitatea din Rusia", spune Bjorn Geldhof, unul dintre curatorii expoziției.

"Nu expunem doar cruzimea, ci și amploarea enormă a crimelor comise împotriva ucrainenilor. Toate cadavrele pe care le vedeți aici sunt cetățeni care au fost împușcați de soldații ruși", a declarat pentru DW directorul artistic al PinchukArtCentre din Kiev.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sprijin pentru Ucraina

Izolarea Rusiei contrastează cu covorul roșu întins în cinstea Ucrainei, care niciodată până acum nu a trimis o delegație atât de numeroasă la Davos. Numeroase evenimente și reuniuni sunt dedicate acestei țări devastate de război, iar reprezentanții ei speră să obțină mai mult sprijin din partea guvernelor și a companiilor occidentale.

"Dacă vom spune povestea acestei tragedii unui număr cât mai mare de oameni, vom salva câteva vieți. Sperăm că aceste mărturii îi vor determina pe politicienii din întreaga lume să trimită mai repede arme [în Ucraina] și să impună sancțiuni și mai dure [Rusiei]", a declarat, la ceremonia de deschidere a expoziției, miliardarul ucrainean Victor Pinciuk, a cărui fundație omonimă se ocupă și de Casa Crimelor de Război Rusești.

"Nu cred că poți avea un dialog semnificativ cu Rusia în acest moment. Am încercat", a declarat pentru DW parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpush-Tsintsadze. "Trebuie să tragem învățăminte din cele petrecute. Rusia trebuie să fie învinsă și slăbită până în punctul în care nu mai este capabilă să poarte un alt război împotriva cuiva”. 

ADVERTISING

Sfârșitul petrecerii rusești de la Davos

Este pentru prima dată de la căderea comunismului când Rusia nu este reprezentată la reuniunea anuală a celor bogați și puternici de la Davos.

WEF se obișnuise în trecut cu petrecerile opulente prin intermediul cărora oligarhii ruși curtau investitorii străini.

Rușii aduceau vedete olimpice de patinaj artistic pentru un spectacol sau pe Enrique Iglesias pentru un concert privat. În general, ei făceau orice pentru a impresiona elita adunată.

Însă, dincolo de petreceri și întâlniri cu investitorii, Davos are o semnificație specială pentru ruși. În 1996, un grup de oligarhi ruși a încheiat Pactul de la Davos, pentru a preveni înfrângerea sigură a președintelui Boris Elțîn, atunci când acesta a candidat la realegere. 

Mai mult de un deceniu mai târziu, la Davos călătorea Dmitri Medvedev, pe atunci prim-viceprim-ministru al Rusiei - o apariție interpretată ca fiind prezentarea succesorului președintelui Vladimir Putin.

Putin, care a întreținut timp de decenii relații personale cu fondatorul WEF, Klaus Schwab, a luat cuvântul în cadrul Forumului de două ori, ultima dată anul trecut prin intermediul unei conexiuni video. Relația Rusiei cu Davos a supraviețuit chiar și sancțiunilor occidentale după anexarea Crimeii în 2014. Situația s-a schimbat dramatic abia după invazia Ucrainei din februarie 2022. 

La câteva zile după începutul războiului Rusiei în Ucraina, Schwab a condamnat agresiunea și atrocitățile rusești. Forumul Economic Mondial a înghețat toate relațiile cu antreprenorii și instituțiile rusești, inclusiv parteneriatele profitabile.

"Ne-am fi dorit să construim punți prin facilitarea dialogului, dar situația este de așa natură încât o națiune sau mai degrabă o persoană nu dorește să se angajeze într-un astfel de dialog", a declarat pentru DW purtătorul de cuvânt al WEF, Yann Zopf.

"Dacă situația se va schimba, WEF va fi gata să medieze și să construiască aceste punți”, a spus reprezentantul Forumului Economic Mondial.

Ashutosh Pandey


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇