Putin a anunțat că războiul continuă. Cel mai prost scenariu pentru Ucraina e înghețarea frontului Interviu

Putin a anunțat că războiul continuă. Cel mai prost scenariu pentru Ucraina e înghețarea frontului <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Acest articol face parte din proiectul
INTELECTUALI FAȚĂ CU ISTORIA
realizat cu sprijinul
Konrad-Adenauer-Stiftung

Mobilizarea parțială are loc, ea nu se face cu surle și trâmbițe, pentru că este un proces extrem de complicat economic, legislativ, logistic. Din acest punct de vedere, nu trebuie să considerăm declarațiile lui Putin ca fiind etalonul realității din Rusia, spune istoricul Cosmin Popa.

Acesta observă că nu există, în acest moment, semne care să indice că eșafodajul de putere al lui Putin s-ar clătina în interiorul Rusiei și că liderul de la Kremlin nu a renunțat la obiectivul său, în pofida pierderilor de până acum: desființarea Ucrainei ca stat suveran independent.

O decizie de înghețare a frontului care, din punctul meu de vedere, ar fi cel mai prost scenariu, în primul rând pentru Ucraina. Acest lucru nu trebuie să se întâmple, pentru că va duce la o degradare a războiului din Ucraina în ordinea de priorități a comunității internaționale, ceea ce va atrage o scădere a ajutorului militar pe care Ucraina îl primește și, nu în ultimul rând, ar arăta faptul că o țară poate scăpa nepedepsită comițând agresiuni militare, luând câte o bucățică.

ADVERTISING

Cosmin Popa, Putin nu a anunțat în discursul din 9 mai nimic din ce se așteptau analiștii, în principiu mobilizarea generală sau o declarație oficială de război, care să-i permită această mobilizare generală. Ce e de remarcat totuși în discurs?

Este important, dincolo de orice controversă, faptul că războiul va continua. Faptul că Putin nu a anunțat într-o manieră clară mobilizarea, cel puțin parțială, nu înseamnă că ea nu are loc.

Ea trebuie să se întâmple, din simplul motiv că Rusia nu deține, în momentul de față, numărul de trupe necesar pentru a obține progrese militare semnificative, nici pe litoral, nu mai vorbesc despre cucerirea Harkovului.

Mobilizarea parțială are loc, ea nu se face cu surle și trâmbițe, pentru că este un proces extrem de complicat economic, legislativ, logistic. Din acest punct de vedere, nu trebuie să considerăm declarațiile lui Putin ca fiind etalonul realității din Rusia.

ADVERTISING

Sunt două mari posibilități de a aduce trupe pe frontul din Ucraina, un lucru mai mult decât necesar pentru că războiul, așa cum a spus Putin, va continua. Una este să fie aduse trupe nou mobilizate și cealaltă, trupele nou mobilizate să înlocuiască contingentele din armata profesionistă, rămase în celelalte districte militare, pentru eventuale nevoi de război, așa cum s-a întâmplat și în cel de-Al Doilea Război Mondial, când trupele de pe frontul Extremului Orient, după încheierea tratatului de neutralitate cu Japonia, au fost aduse pentru a apăra Moscova în fața ofensivei germane.

Din acest punct de vedere, trebuie să remarcăm faptul că această mobilizare parțială are loc.

Putin s-a obișnuit de mulți ani să-i anunțe pe ruși numai despre veștile bune, lăsându-le pe cele proaste să fie date de cei din jurul lui sau de persoane mai puțin vizibile politic.

ADVERTISING

Să ne așteptăm la o escaladare în Ucraina?

O escaladare trebuie să aibă loc, dacă e să ne luăm după logica războiului, din ambele părți, atât din partea Rusiei, care își dorește consolidarea, războiul se numește operațiunea de apărare a Donbasului, iar în momentul de față, trupele rusești nu au ajuns la granița Donbasului, nu se poate vorbi despre consolidarea coridorului Mării Negre, au închis Marea Azov, dar în lipsa controlului Mării Negre și în primul rând al Odesei, în cazul unor operațiuni de război, pensinsula Crimeea are tendința de a se transforma într-o capcană de șoareci.  

Dacă nu este controlat acest coridor, dispozitivul militar poate deveni repede foarte fragil, oricât de important este el.

De aceea, ceea ce se întâmplă acum în Insula Șerpilor arată că avem de-a face atât cu o încercare a Rusiei de a stabiliza situația acolo, de a transforma Insula Șerpilor într-un punct de observație care să-i permită acțiuni mai semnificative pe litoralul Mării Negre, inclusiv un eventual desant în Transnistria.

Ucrainenii încearcă să împiedice acest lucru, bombardând în mod regulat infrastructura pe care rușii încearcă să o construiască acolo și chiar încercând să preia controlul insulei. În noaptea de 8 spre 9 mai, ucrainenii au întreprins o încercare de preluare, din păcate, nereușită.

Din acest punct de vedere, escaladarea trebuie să aibă loc și din partea Ucrainei, pentru că obiectivul Ucrainei este eliberarea teritoriului național.

Ceea ce poate va încerca Rusia și deciziile politice arată acest lucru, cum e încercarea de a convinge lumea că Hersonul urmează să rămână în structura Federației Ruse,am putea asista la o decizie de înghețare a frontului care, din punctul meu de vedere, ar fi cel mai prost scenariu, în primul rând pentru Ucraina.

Acest lucru nu trebuie să se întâmple, pentru că va duce la o degradare a războiului din Ucraina în ordinea de priorități a comunității internaționale, ceea ce va atrage o scădere a ajutorului militar pe care Ucraina îl primește și, nu în ultimul rând, ar arăta faptul că o țară poate scăpa nepedepsită comițând agresiuni militare, luând câte o bucățică.

Nimeni nu garantează faptul că în această etapă războiul nu va continua, cel puțin în perspectivă medie, pentru că nu am detectat nimic în actele, declarațiile oficialilor ruși, potrivit cărora Putin și-ar fi modificat obiectivul în Ucraina, și anume acela de a desființa Ucraina ca stat suveran.

Va folosi sau nu arme nucleare tactice? În doctrina militară a Rusiei se vorbește despre folosirea acestor arme dacă Rusia e în pericol existențial.

Orice e plauzibil. Sunt convins de faptul că creșterea dificultăților militare și economice rusești poate facilita apelul la un astfel de armament.

Pe de altă parte, trebuie să ne uităm la alți indicatori pentru a înțelege obiectivele Rusiei, pentru că unul dintre obiectivele sale e, totuși, semănarea confuziei.

Pe de o parte, se anunță deschiderea unor așa-zise ambasade ale Lugansk și Donețk la Moscova, dar are loc o preluare și o conectare la Rusiei a infrastructurii comunicațiilor din aceste două regiuni.

Este Putin în pericol în interior? De la paradă a lipsit Gherasimov.

Potrivit protocolului, șeful Statului Major al armatei ruse nu trebuie să participe la această paradă.

Ce putem spune cu siguranță este că, în momentul de față, Putin controlează destul de ferm situația politică, nu există semne potrivit cărora ar exista semne ale unor operațiuni serioase, care să-i pună în pericol puterea. Cel puțin în momentul de față, nimic nu spune că eșafodajul de putere al lui Putin ar fi în pericol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇