Putin anunță în Piața Roșie că a semnat un ordin executiv și spune că armata luptă pentru apărarea patriei, la fel ca-n 1945

Putin anunță în Piața Roșie că a semnat un ordin executiv și spune că armata luptă pentru apărarea patriei, la fel ca-n 1945

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut un discurs în Piața Roșie din Moscova, la parada de 9 Mai, în care a declarat că Rusia luptă „pe pământ propriu” împotriva Ucrainei, care ar fi condusă de „neonaziști” înarmați de NATO și „bande de teroriști”.

„Țările NATO nu au vrut să ne asculte. Aveau planuri diferite și noi am văzut asta. Ei plănuiau o invazie în pământurile noastre istorice, inclusiv în Crimeea… Rusia a contracarat preventiv agresiunea, a fost o decizie forțată, oportună și corectă”, spune Putin, citat de The Guardian.

ADVERTISING

„La Kiev, au anunțat posibila achiziție de arme nucleare, blocul NATO a început să preia în mod activ controlul militar asupra teritoriilor adiacente alor noastre. Ca atare, a fost creată sistematic o amenințare absolut inacceptabilă pentru noi și, mai mult, direct la granițele noastre. Totul indica că o ciocnire cu neonaziștii, banderiștii, susținuți de Statele Unite și de partenerii lor mai mici, era inevitabilă”, a mai spus Putin.

El a declarat că armata rusă luptă acum pentru țară și în memoria eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, „Marele Război de Apărare a Patriei”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Este la fel și acum. Luptați pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre. Ziua Victoriei este aproape de fiecare dintre inimile noastre. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de generația de învingători”, le-a transmis Putin rușilor.

Putin a mai spus că pierderile suferite de forțele militare ale Rusiei sunt „o tragedie pentru noi toți”, dar „o pierdere de neînlocuit pentru familiile lor”.

El le-a urat o recuperare rapidă soldaților și ofițerilor răniți și a spus că a semnat astăzi un ordin executiv pentru a oferi „sprijin crucial” „copiilor camarazilor căzuți” în luptele din Ucraina.

Vladimir Putin și-a încheiat discursul fără a spune nimic despre mobilizarea populației la arme și fără a face o declarație deschisă de război împotriva Ucrainei, așa cum se preconiza.

ADVERTISING

El nu a făcut nicio referire la mersul „operațiunii speciale”, așa cum este numită la Moscova invadarea Ucrainei.

În schimb, Putin a vorbit despre apărarea tradițiilor și despre Rusia ca un stat multietnic.

„Astăzi, războinicii noștri de diferite etnii luptă împreună în bătălii. Se protejează reciproc de gloanțe și schije, ca frații, iar aceasta este puterea Rusiei. Puterea imbatabilă a națiunii noastre multietnice”, a mai spus Putin.

Ziua 75 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇