Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a afirmat că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.
Uniunea Europeană şi aliaţii săi occidentali au restricţionat rezervele internaţionale ale băncii centrale a Rusiei după invazia rusă în Ucraina, numită la Moscova „operaţiune militară specială”.
Într-un interviu acordat ziarului Financial Times, Borrell arată că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului, după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.
"Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să îmi explice de ce e bine pentru banii afgani şi nu e bine pentru banii ruseşti", a spus oficialul european.
Ziua 75 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
Washingtonul intenţionează să folosească o parte din fondurile afgane blocate pentru a ajuta poporul afgan şi să păstreze restul pentru a acoperi eventuale despăgubiri acordate în procese împotriva militanţilor islamişti acuzaţi de terorism.
În martie, ministrul rus de Finanţe a precizat că sancţiunile au îngheţat aproximativ 300 de miliarde de dolari din cele 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur şi valută.
Reacția Moscovei
Rusia a apreciat însă că folosirea rezervelor sale valutare, blocate în exterior, pentru a acoperi costurile reconstrucţiei Ucrainei ar fi ilegală şi ar eroda încrederea în Uniunea Europeană.
Ar reprezenta "distrugerea fundamentelor în sine ale relaţiilor internaţionale, iar aceste decizii, dacă sunt luate, îi vor afecta chiar pe europeni, sistemul financiar şi ar eroda încrederea în Europa şi în Occident în general, pentru că aceasta reprezintă o anarhie totală sau, mai bine zis, legea junglei", a declarat viceministrul de Externe rus, Aleksandr Gruşko, citat de agenţia TASS.