- Mai mulţi oligarhi din jurul președintelui încep să fie îngrijorați de comportamentul acestuia.
- FSB la cere agenților săi să nu ia în considerare informațiile despre o presupusă boală a lui Putin.
- Elita naționalistă nu-i va ierta liderului de la Kremlin faptul că a sacrificat viețile soldaților într-o acțiune militară prost pregătită.
- Putin dă vina pe serviciile de informații pentru că l-au indus în eroare în legătură cu Ucraina.
În prima săptămână a invaziei, atunci când președintele Rusiei a primit vești că “operațiunea specială” nu merge prea bine, acesta a căutat un reper temporal care să-i ofere speranța unui mare succes.
A ales ziua de 9 Mai, “solemnă” pentru ruși, crezând că această sărbătoare va reprezenta un imbold pentru trupe, o motivație pentru obținerea victoriei, oricare ar fi fost ea.
Dar războiul e mult mai complicat decât și-l imaginează un lider cu puteri absolute, izolat și care primește informații filtrate pentru ca reprezentanții sistemului corupt să-și păstreze privilegiile.
După 75 de zile, armata Rusiei poate spune că a cucerit un singur oraș, pe care l-a bombardat intens și în care a avut pierderi uriașe, e vorba de Mariupol, port la Marea Azov.
9 Mai va fi un punct de cotitură în această confruntare provocată de Kremlin.
“O… intensificare a efortului de război… ar impune o anumită unitate în cadrul unui Kremlin unde arătarea cu degetul a început deja și ar crește presiunea socială pentru a-i reduce la tăcere pe cei din societatea rusă care ar putea risca să vorbească, în special acum că mii de oameni au fost deja arestați și mulți ruși fug din țară”, scrie Tom Nichols, într-un eseu publicat de “The Atlantic”.
“Putin pare să dea vina până acum pe serviciile de securitate, pentru că l-au indus în eroare, dar i-a criticat și pe rușii din clasa de mijloc despre care crede că preferă viața în Occident și, prin urmare, sunt neloiali țării”, a mai adăugat el.
Cât de slab e cel mai puternic om din Rusia?
În orice direcție o va lua războiul după această dată, Rusia s-a schimbat definitiv. Și-a pierdut pentru multă vreme influența globală și va deveni un depozit de arme nucleare care nu vor mai speria pe nimeni.
Această agresiune asupra unui stat independent, fără nicio provocare, a accelerat modificări în economiile statelor europene care caută soluții să nu mai depindă de gazul și petrolul rusesc.
În plus, criza arată cât de greu e chiar și pentru un lider autoritar să folosească armele nucleare în zilele noastre, în care presiunea publică rupe lanțurile de comandă militară, din cauza imensei responsabilități ce apasă pe umerii celor ce trebuie să ia decizii de viață și de moarte.
Christo Grozev, expert în istoria contemporană a Rusiei și fondator al site-ului de investigații Bellingcat, spune că există un grup de oligarhi care-i sunt ostili lui Putin și care spun că acesta are probleme de sănătate.
Cine a trăit într-un regim dictatorial știe că, în lipsa unei prese libere, în societatea respectivă se răspândesc tot felul de informații, mai mult sau mai puțin adevărate, legate de cel care deține puterea absolută.
În jurul lui se creează adevărate legende care funcționează ca un barometru al modului în care dictatorul e perceput de opinia publică la un moment dat.
“Nu pot vorbi fără informații, dar știu că oligarhii din cercul său de putere susțin că Putin e bolnav”, a declarat Christo Grozev, într-un interviu pentru publicația britanică Daily Mail.
De asemenea, Grozev a mai spus că “şefii FSB din Lubianka au trimis un mesaj către toate centrele regionale în care le cereau agenților să nu preia și să îndosarieze informații despre o posibilă boală a lui Putin”.
Expertul susține că acesta e cel mai bun mod de a răspândi un mesaj negativ de către un serviciu secret.
Dar aici nu boala lui Putin e importantă, ci faptul că apar fisuri în sistemul lui de putere, iar 9 Mai reprezintă un punct critic.
“Dacă apropiații lui cred că e slab, acest lucru diminuează riscul ca aceștia să se supună orbește ordinelor date de Putin legate de război. Mai mult, slăbiciunea lui va face ca lanțul de comandă, în cazul în care vrea să lanseze o bombă nucleară, să se poată rupe. Cei responsabili se vor gândi mai mult la consecințe, dacă nu se mai tem atât de mult de puterea liderului absolut”, a explicat Christo Grozev.
Amenințarea grupării naționaliste
În spatele paradei și festivismului, pe culoarele Kremlinului, în data de 9 Mai, se va hotărî atât soarta războiului, cât și cea a lui Putin.
Va fi momentul în care subordonații săi se vor simți trădați, iar măreția umflată de propagandă a Rusiei se va dezumfla, pentru că nimeni nu poate ascunde realitatea.
“Rusia, care s-a mândrit mereu cu înfrângerea fascismului la mijlocul secolului al XX-lea, a devenit ea însăși fascistă. În comparație cu prețul pe care Ucraina l-a plătit prin moarte și distrugeri, costul pentru Rusia pare mult prea mic: pierderea amintirilor și poveștilor de familie, care au legat generațiile după victoria împotriva nazismului și care au fost contaminate pentru totdeauna, otrăvite de războiul lui Putin”, a scris Natalia Savelieva, sociolog și bursier al Centrului European de Analiză Politică (CEPA).
În realitate, cea mai mare problemă a lui Putin legată de 9 Mai e că a pierdut în fața Ucrainei. Elita naționalistă a Rusiei nu-i va ierta acest lucru. Din acest motiv e foarte important pentru Putin să anunțe o victorie, dar una consistentă, credibilă.
Mariupol e o cucerire incompletă, neconvingătoare, iar eroismul e de partea ucrainenilor din Batalionul Azov, care au rezistat incredibil.
“…amenințare mai serioasă vine din partea grupării naționaliste din Rusia. Naționaliștii din armată au fost cei care au dat o lovitură de stat fără succes împotriva lui Mihail Gorbaciov în 1991, iar viziunea naționalistă este încă prezentă în mod pregnant în rândul foștilor ofițeri din armată, ai Gărzii Naționale și chiar ai Serviciului Federal de Securitate (FSB)”, a scris profesorul Mark Galeotti, într-un eseu pentru cotidianul britanic “The Times”.
“Acești oameni nu au nicio problemă morală cu ideea de a forța Ucraina să intre în sfera de influență a Rusiei, dar au o problemă reală cu faptul că acest lucru e făcut atât de rău de civili și politicieni care par să nu aibă nicio reținere în a sacrifica viețile soldaților fără o strategie clară”, a mai scris Galeotti.
Parada de 9 Mai de la Moscova reprezintă punctul de cotitură, momentul în care Rusia se va confrunta cu propria slăbiciune, cu marele eșec din fața Ucrainei.