Ucrainenii au sărbătorit, odată, Ziua Victoriei pe 9 mai. Dar acum se uită la casele lor distruse și își plâng rudele și prietenii care au murit.
„În această casă am locuit 40 de ani. Ambii mei copii s-au născut aici”, a declarat pentru CNN Olga Teterska, o contabilă în vârstă de 48 de ani din Borodianka, în timp ce se uita la casa distrusă.
„Este imposibil să descriu cu cuvinte ce simt când văd ce s-a întâmplat. Am sărbătorit ziua de 9 mai până în 2014. Acum voi respecta ziua de 8 mai (la 8 mai ucrainenii marchează Ziua Memoriei și Concilierii - n.red.) doar ca o zi de amintire a soldaților care au luptat și, de asemenea, ca un mod de a fi mai aproape de Europa”, a spus Teterska.
Capitularea Germaniei naziste în 1945 a marcat sfârșitul celui mai mare război terestru din Europa până în februarie, când forțele ruse au lansat un atac total asupra Ucrainei.
Dar momentul acelei capitulări – seara târziu în Germania și după miezul nopții în Rusia – a împărțit simbolic Europa în două, creând zile separate de comemorare pe continent.
Cea mai mare parte a Europei marchează Ziua VE (Ziua Victoriei în Europa) pe 8 mai. Dar în Rusia și câteva state ex-sovietice, aniversarea se face pe 9. La Moscova, este sărbătorită cu o paradă militară extravagantă și cu un discurs al președintelui Vladimir Putin.
„Acum, ziua de 8 mai este mai importantă. Pentru mine, 9 mai este acum Ziua Rusiei. Pe vremuri era Ziua Victoriei, dar totul s-a schimbat acum. Rușii ne vor în genunchi”, a declarat pentru CNN Valentina Torghunshko.
„Când casa mea a fost bombardată, eram în buncăr. Tot ce am avut este distrus. Mi-am putut salva doar pisica după aceea”, a adăugat femeia de 68 de ani, descriind ziua în care forțele ruse i-au lovit casa.
”Nu simt nimic acum. Nu este nimic de sărbătorit”
În acest an, există temeri că liderul rus Vladimir Putin va folosi discursul său din Ziua Victoriei pentru a declara oficial război Ucrainei. Până acum, Kremlinul s-a referit la invazia trupelor ruse ca la o „operațiune militară specială”.
Dacă se va întâmpla acest lucru, ar putea avea loc și mai multe distrugeri în estul Ucrainei și în întreaga țară. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a cerut cetățenilor să rămână în adăposturi de duminică până luni, iar oficialii occidentali au avertizat că invazia rusă ar putea fi intensificată.
Vladim Bozhko, un fermier din satul Andriivka, a spus că locuința lui a fost ocupată de ruși, apoi a fost distrusă de bombardamente.
Fiul său lupta în armata Ucrainei și a fost ucis în aprilie lângă Hostomel, a declarat el pentru CNN.
„Nu simt nimic acum. Odinioară era despre sărbătorirea victoriei bunicilor noștri. Anul acesta nu este nimic de sărbătorit.
Îmi voi aminti mereu ce au făcut bunicii mei în al Doilea Război Mondial. Dar după ce i-au făcut rușii fiului meu, casei mele, nu voi sărbători Ziua Victoriei”, a spus el, reflectând asupra semnificației zilei de 9 mai.
„Rușilor, nu vă aduceți fiii aici. Nu mai avem nimic de pierdut. Ne vom lupta cu voi”, a avertizat el.