Ziua 73: Putin va fi trist de Ziua Victoriei. S-au luat de iubita lui, l-au lăsat fără iaht, iar flota rusă se regrupează pe fundul mării

Ziua 73: Putin va fi trist de Ziua Victoriei. S-au luat de iubita lui, l-au lăsat fără iaht, iar flota rusă se regrupează pe fundul mării

Ucraina a intrat în a 73-a zi de război și mai sunt doar două zile până pe 9 mai, Ziua Victoriei, când Putin vrea să aibă ce sărbători. Este de așteptat, așa cum s-a întâmplat și în ultimele zile, ca atacurile rușilor să fie susținute și să se încerce ocuparea totală a Mariupolului, unde apărătorii de la Azovstal rezistă încă.

Oficiali ai armatei Ucrainei spun că rușii aruncă poduri în aer, pentru a încetini contraofensiva forțelor ucrainene. În acest timp, flota rusească se regrupează pe fundul Mării Negre: după ce ieri au pierdut o fregată, astăzi rușii au pierdut și o navă pentru desant.

Ca să fie victoria și mai amară pentru liderul de la Kremlin, surse media susțin că Alina Kabaeva, considerată iubita lui Vladimir Putin, este inclusă în cel de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei. Iar italienii au confiscat un iaht de 650 milioane de euro care se presupune că ar fi chiar al lui Putin.

spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 7 mai 2022, ziua 73 de război în Ucraina:

23:45 - Vladimir Putin ar fi ordonat transferul de trupe din Siria în Ucraina, pentru a accelera ocuparea Donbasului, potrivit unei surse citate de The Moscow Times. În total, în Siria sunt peste 60.000 de militari ruși, aproape jumătate dintre ei fiind ofițeri.

23:20 - Celebrul bucătar José Andrés a declarat că organizația sa, World Central Kitchen, a deschis un nou depozit în Dnipro, pentru a ajuta la hrănirea familiilor afectate de războiul din Ucraina.

Echipa lui Andrés alcătuiește pachete cu alimente pe care le distribuie în toată regiunea, în special în zonele din apropierea primei linii, unde aprovizionarea cu alimente este dificilă.

ADVERTISING

23:12 - Directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat că agenția adună dovezi privind crime de război comise de ruși și a documentat deja 200 de atacuri asupra spitalelor și clinicilor din Ucraina, care ar putea încălca dreptul internațional.

22:19 - Postul american de televiziune Fox News difuzează propagandă rusă, iar proprietarul său, Rupert Murdoch, ar fi meritat să fie vizat de sancțiuni, la fel ca oligarhii ruși, susține editorialistul Nick Cohen, de la The Guardian. Este vorba de postul care l-a susținut mereu pe Donald Trump, fostul președinte american acuzat de legături cu Rusia.

„Dacă proprietarul NewsCorp ar fi fost rus, n-ar fi existat nicio ezitare în aplicarea sancțiunilor”, scrie editorialistul, care susține că „prezentatorii de la Fox News și propagandiștii Rusiei sunt atât de amestecați” încât nu mai pot fi deosebiți unii de alții.

21:15 - Rușii anunță că au doborât și ei un bombardier ucrainean Su-24, un avion de luptă Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu o unitate de intervenție și două drone Bayraktar, tot lângă Insula Șerpilor, unde ucrainenii le-au distrus două nave în mai puțin de 24 de ore.

20:30 - Șeful CIA spune că invadarea Ucrainei de către Rusia este urmărită cu atenţie și de China, care va trage învăţăminte din acest conflict, pentru a-şi adapta planurile de a prelua controlul Taiwanului.

19:42 - Toate femeile, copiii și persoanele în vârstă au fost evacuate din complexul industrial Azovstal din Mariupol, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk, precizând că această etapă a operațiunii umanitare a fost finalizată.

În subteran rămân blocați luptători din batalionul Azov, care nu s-au predat. Mulți dintre ei sunt răniți, dar nu au acces la tratamente medicale.

ADVERTISING

Rușii le-au cerut de mai multe ori să predea armele, însă luptătorii au refuzat, mai ales cât timp alături de ei s-au aflat și peste 130 de civili. Rămâne de văzut care va fi soarta lor.

19:33 - William Burns, directorul CIA, a vorbit la Washington despre recentele scurgeri din presa americană despre rolul informațiilor americane în eliminarea generalilor ruși în Ucraina și scufundarea navei de război Moskva.

„Sunt absolut de acord că este iresponsabil. Este foarte riscant. Este periculos când oamenii vorbesc prea mult, fie că o fac în privat sau vorbesc în public despre probleme specifice serviciilor de informații”, a spus șeful CIA.

18:38 - Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că Rusia continuă asaltul asupra uzinei Azovstal din Mariupol, trăgând cu tancurile și artileria, relatează Reuters.

17:55 - Rușii acuză SUA că ar coordona operațiunile militare ale armatei Ucrainei.

„Washingtonul coordonează și dezvoltă în mod esențial operațiunile militare, participând astfel direct la acțiunile militare împotriva țării noastre”, a declarat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat din Rusia.

Reacția vine după ce Rusia a pierdut două nave de război în 24 de ore.

17:23 - Poliția din Berlin a decis că nici rușii, dar nici ucrainenii nu au voie să-și afișeze steagurile în timpul ceremoniilor de Ziua Victoriei de duminică și luni.

17:18 - Încă 50 de civili - femei, copii și bătrâni - au fost evacuați din complexul industrial Azovstal, anunță autoritățile ucrainene.

17:03 - Rusia nu se va opri până nu ajunge la granița cu Polonia, a declarat vicepreședintele Dumei de Stat, Peter Tolstoi, într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica. Abia atunci va putea fi încheiată „operațiunea” rușilor în Ucraina, a mai spus el.

ADVERTISING

17:00 - Tirurile de artilerie ale rușilor au distrus un muzeu al literaturii dedicat filozofului și poetului din secolul al XVIII-lea Hryhoriy Skovoroda, în satul ucrainean Skovorodynivka, a declarat guvernatorul regional din Harkov. Un angajat a fost rănit. Din fericire, cele mai valoroase exponate ale muzeului nu mai erau acolo, dar clădirea a fost distrusă iremediabil.

16:47 - Două rachete rusești au lovit apropierea graniței cu Rusia din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, anunță autoritățile locale. Un polițist de frontieră a fost rănit.

16:00 - Ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk continuă, a informat în ultimul său buletin de război Statul Major al armatei ucrainene. Cu toate acestea, forţele ucrainene au reuşit să respingă opt atacuri în ambele regiuni separatiste, potrivit sursei citate.

15:37 - O dronă de tip Bayraktar TB2 a forţelor ucrainene a distrus o altă navă rusească din clasa Serna, în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării pe contul de Twitter.

14:42 - Jill Biden a mulțumit României pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni, anunță The Guardian. "Românii sunt minunați pentru că îi primesc pe toți acești refugiați în casele lor și le oferă hrană, haine și adăpost și le dau inimile lor. Cred că lumea știe asta", a spus Prima Doamnă a Statelor Unite.

14:23 - Rusia a lansat patru rachete asupra regiunii Odesa. Mai multe elemente de infrastructură au fost afectate de explozii, dar nu s-au înregistrat victime, anunță Primăria din Odesa.

14:01 - Peste 2.000 de elevi şi preşcolari refugiaţi din Ucraina au cereri de înscriere ca audienţi în şcolile şi grădiniţele din România, conform Ministerului Educației. Aproape 1.800 au fost deja repartizaţi. Din cei 2.068 de copii care figurează cu cereri depuse până la 6 mai, 710 sunt preşcolari şi 1.358 - elevi.

13:40 - Jill Biden, soţia preşedintelui SUA Joseph Biden, a transmis, sâmbătă, un nou mesaj de mulţumire adresat militarilor americani din România. "Trupele noastre de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu reprezintă istoria vie şi sunt atât de mândră de activităţile lor dedicate ţării noastre şi susţinerii aliaţilor noştri din cadrul NATO", a scris pe Twitter Prima Doamnă a Americii.

13:30 - Poliţiştii din raionul Vîşgorod, sub coordonarea unui procuror care investighează crimele de război, au exhumat cadavrul unui bărbat de 55 de ani din Ivankiv găsit carbonizat în propriul autoturism, după ce militarii ruşi au tras asupra acestuia şi au incendiat-o. Anchetatorii au decis să deshumeze sâmbătă cadavrul acestuia pentru identificare şi stabilirea cauzelor morţii, relatează Agerpres. Numărul total al crimelor de război instrumentate de procurorii ucraineni depășește 1.200.

13:00 - Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută, informează EFE. ''În apropiere de localitatea Voronkovo (Vărăncău n.e.) din raionul Rîbniţa, pe locul unui fost aerodrom, au fost detonate patru dispozitive explozive'', a anunţat serviciul de presă al aşa-numitului minister transnistrean de interne pe contul său de Telegram, fără a preciza originea atacurilor.

12:15 - Ministerul rus al Apărării spune că trupele sale au distrus un depozit de echipamente militare provenite din SUA și din țările europene, în apropierea gării Bohodukhiv din Harkov. Ministerul a precizat că a lovit 18 instalații militare ucrainene în timpul nopții, inclusiv trei depozite de muniții în Dachne, în apropiere de orașul portuar Odesa, anunță The Guardian.

11:15 - Un hanorac emblematic purtat de Volodimir Zelenski a fost vândut cu 90.000 de lire sterline la o licitație de strângere de fonduri pentru Ucraina. Boris Johnson a încurajat licitația, spunând că jacheta valorează mult mai mult decât prețul de pornire de 50.000 de lire sterline.

Nancy Pelosi Visits Kyiv

11:05 - Trupele ruse înregistrează pierderi masive, anunță ministerul britanic al Apărării. Cel puțin un tanc T-90M, un model foarte avansat, a fost distrus în luptă. Introdus în 2016, T-90M are blindaj îmbunătățit, tun nodernizat și sisteme GPS performante. Rusia deține aproximativ 100 de astfel de tancuri, iar unele dintre acestea au fost trimise în Ucraina.

10:18 - Declarație în premieră a armatei din Ucraina. Statul Major General a anunțat sâmbătă că în zona Țirkuni și Ruski Tișki, la est de Harkov, rușii au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acțiunile de contraofensivă ale forțelor ucrainene, anunță CNN.

10:10 - Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, critică decizia Germaniei de a interzice steagurile și simbolurile Ucrainei laolaltă cu cele ale Rusiei, printre care și litera "Z", în ziua de 9 mai. "Este o palmă peste față dată Ucrainei", a declarat el.

9:55 - Putin va da luni Occidentului un avertisment serios despre puterea sa nucleară: parada din 9 mai de la Moscova va include și avionul Ilyushin Il-80, supranumit "avionul Apocalipsei", pe care președintele Rusiei îl folosește în cazul unui război nuclear, transmite Reuters.

9:45 - Prima declarație a Consiliului de Securitate al ONU despre invadarea Ucrainei a omis cuvintele "război", "conflict" și "invazie". Organizația își exprimă, în schimb, "îngrijorarea profundă privind menținerea păcii și securității în Ucraina".

9:20: Volodimir Zelenski a declarat că se fac eforturi diplomatice pentru a-i salva pe luptătorii din oţelăria Azovstal din Mariupol. Militarii ucraineni au promis să nu se vor preda. Oficialii de la Kiev se tem că forţele ruse vor să-i extermine până luni, la timp pentru parada de 9 mai de la Moscova. Aproximativ 50 de civili au fost evacuaţi vineri din Mariupol.

8:08 - Autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk şi-au numit ambasadori la Moscova, la aproape două luni și jumătate de la recunoașterea lor de către Rusia.

ambasadori-Moscova-Donetk-Lughansk-1

7:30 - Marea Britanie va dona încă 287 de generatoare mobile de energie, pentru a susține locuințele, dar și spitalele și alte servicii publice importante rămase fără curent din cauza bombardamentelor.

6:16 - Autorităţile italiene au confiscat iahtul Scheherazade despre care se spune că ar fi chiar al lui Vladimir Putin. Valoarea estimată a vasului este de 650 milioane de euro.

5:40 - Alina Kabaeva, considerată iubita lui Vladimir Putin, este inclusă în cel de-al şaselea pachet de sancţiuni propus al Uniunii Europene împotriva Rusiei, potrivit unor surse diplomatice europene, citate de CNN.

5:24 - Noul ajutor militar american pentru Ucraina, anunţat de preşedintele Joe Biden vineri, este în valoare de 150 de milioane de dolari, a confirmat secretarul de stat Antony Blinken. SUA vor trimite Ucrainei 25.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm, radare de contraartilerie, echipamente de bruiaj, echipamente de câmp şi piese de schimb.

5:04 - Informaţiile furnizate de SUA Ucrainei sunt "legitime", "legale", "limitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Apărare, John Kirby. "Nu suntem unica sursă de informaţie pentru ucraineni. Primesc informaţii şi de la alte naţiuni", a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇