Departamentul american al Apărării a negat, vineri, că ar fi ajutat armata ucraineană să atace cu rachete nava militară rusă Moscova, scufundată în Marea Neagră, subliniind că nu au fost oferite „informaţii specifice” şi că decizia a aparţinut Ucrainei.
„Ucrainenii au propriile capacităţi de colectare a informaţiilor pentru urmărirea şi atacarea navelor militare ruse, aşa cum au şi făcut în acest caz”, a declarat vineri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de postul de televiziune Fox News şi de cotidianul Le Monde.
Reprezentantul Pentagonului a părut să confirme însă schimburile de informaţii între serviciile de informaţii din SUA şi Ucraina, dar susţine că Washingtonul nu furnizează "informaţii specifice" şi nu este implicat în deciziile Kievului.
"Noi nu furnizăm Ucrainei informaţii specifice, nu am fost implicaţi în decizia ucrainenilor de a ataca nava sau în operaţiunea pe care au efectuat-o", a subliniat John Kirby.
Un alt oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului a afirmat pentru Fox News, sub protecţia anonimatului, că Statele Unite "furnizează o serie de informaţii secrete pentru a ajuta ucrainenii să înţeleagă ameninţările generate de navele ruse din Marea Neagră".
"Multe dintre rachetele lansate spre Ucraina au provenit de la bordul unor nave ruse din Marea Neagră, iar acele nave ar putea fi folosite pentru a susţine operaţiuni de asalt în oraşe precum Odesa", a subliniat oficialul american.
Joi, oficiali americani citaţi de posturile de televiziune CNN şi NBC News, precum şi de cotidianul The New York Times au afirmat că Statele Unite au furnizat informaţii armatei ucrainene pentru a ataca nava militară rusă Moscova.
Crucişătorul rus Moscova, avariat semnificativ în cursul conflictului cu Ucraina, s-a scufundat pe 14 aprilie în Marea Neagră.