Marea Britanie a inclus România în lista verde Covid

Marea Britanie a inclus România în lista verde Covid

Marea Britanie a decis să includă mai multe țări pe lista verde, printre care și România.

Noile liste intră în vigoare de duminică, 8 august, potrivit guvernului britanic. În orice caz, teoretic nu se schimbă nimic, pentru că din 2 august Marea Britanie decisese ca cetățenii UE (mai puțin cei din Franța) să fie scutiți de cele 10 zile de carantină.

Care au fost restricțiile și ce s-a schimbat

Marea Britanie împarte țările tot în trei - verde, portocaliu și roșu - în funcție de incidența cazurilor de COVID.

ADVERTISING

România este la acest moment pe lista portocalie. Asta a însemnat că indiferent dacă erau sau nu vaccinați, cei care mergeau în Regat din România trebuiau să își facă un test COVID cu cel mult 72 de ore înainte, să completeze un formular de localizare și apoi să își facă programare pentru a-și face un alt test în a doua zi de ședere.

Ei trebuiau oricum să se izoleze la domiciliu 10 zile, și, pe lângă testul din ziua a doua, mai trebuiau să facă unul în ziua 8. Puteau ieși mai repede din carantină dacă în ziua 5 făceau un test care avea rezultat negativ.

ADVERTISING

În 2 august, însă, au intrat în vigoare noi relaxări pentru țările din UE, deci și România. Astfel, a fost eliminată obligativitatea izolării la domiciliu. Singura excepție a fost Franța, cetățenii care călătoreau de aici fiind nevoiți să stea în case cele 10 zile.

Acum, Marea Britanie a oficializat măsura pentru România acordând și codul de culoare verde. Așadar, indiferent dacă sunteți sau nu vaccinați, trebuie să prezentați la intrarea în Marea Britanie testul cu rezultat negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte și dovada programării pentru cel pe care îl veți face în a doua zi de ședere.

ADVERTISING

Totodată, trebuie să completați formularul de localizare. Doar copiii sub 4 ani sunt scutiți de orice restricții.

Programările pentru teste se fac AICI. Testele se plătesc și costă între 20 și 399 de lire. Formularul de localizare îl găsiți AICI.

Cei care nu au test negativ de COVID la intrarea în UK vor primi o amendă de 500 de lire.

Nu vor intra în carantină decât cei cu test pozitiv sau care sunt informați de autorități că au călătorit alături de o persoană testată pozitiv.

Citește mai multe despre situația COVID în Marea Britanie:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇