Dacă vaccinurile sunt eficiente, de ce există o creștere a procentului de infectare în rândul persoanelor vaccinate? Iată o întrebare extrem de importantă la care ne răspunde astăzi Comitetul de Vaccinare (CNCAV).
CNCAV arată că, pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate crește, este firesc ca din totalul cazurilor confirmate un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii.
Însă, „raportat la populația expusă, procentul celor pozitivi din rândul populației vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinați”.
Autoritățile evocă un studiu efectuat în Marea Britanie, unde sunt foarte mulți oameni vaccinați și unde varianta Delta a devenit deja predominantă.
Datele reflectă cazurile confirmate cu Delta și spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcție de statusul vaccinal.
Așadar, dintr-un total de 123.620 de cazuri Delta, aproape 72.000 sunt la persoanele nevaccinate - un procent de 58%.
În schimb, doar 9% dintre îmbolnăvirile cu Delta s-au înregistrat la persoanele complet vaccinate (doza 1 + rapel). Adică la aproape 11.000 de persoane.
De asemenea, se observă mare diferență și la spitalizări. Dintre cei nevaccinați și infectați cu Delta au fost internați 733 de bolnavi, iar din rândul persoanelor vaccinate doar 173! Ca să ne dăm seama, putem compara și procentele - 15% persoane vaccinate cu schema completă și 63% persoane neimunizate.
Concluzii
Iată și alte concluzii trasate de autoritățile române:
- doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinați cu schemă completă;
- 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă.
Procentul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, vaccinate cu schemă completă în Marea Britanie, este între 80 si 90%!
Important de știut este, potrivit sursei citate, că numărul persoanelor vaccinate complet este de 4 până la 9 ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor nevaccinate în această categorie;
Totodată, gradul de acoperire vaccinală crește semnificativ spre vârstele mai înaintate.
În fine, Comitetul de Vaccinare evidențiază că eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet!
Citește și: