Varianta Delta a coronavirusului ar putea deveni dominantă la nivel global, dar în momentul de față nu există motive de îngrijorare atâta timp cât suntem vaccinați cu ambele doze, afirmă Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Cantacuzino.
Acesta a explicat în cadrul unui podcast Ro Vaccinare că apariția variantelor virale noi este parte dintr-un proces natural al virusului.
”Apariția variantelor virale este parte dintr-un proces natural al viruslui. Varianta Delta e mai transmisibilă decât Alfa și decât cea inițială.
Dar avem destul de multe date care arată că vaccinarea cu ambele doze protejează față de boala simptomatică în cazul variantei Delta, protejează extraordinar de bine față de spitalizare și de deces, chiar dacă eficiența împotriva bolii simptomatice este ceva mai diminuată în comparație cu varianta Alfa”, a spus Cătălin Țucureanu.
Potrivit acestuia, varianta Delta se răspândește atât în țările cu rată mică de vaccinare, cât și în cele cu un număr mare de persoane imunizate. Diferența este că acolo un este o rată mare de vaccinare, numărul spitalizărilor și al deceselor cauzate de această tulpină este foarte mic.
”Infecțiile cu varianta Delta se răspândesc rapid. De exemplu, în Africa de Sud, unde rata de vaccinare este de 5-7%, dar și în Marea Britanie, care are o rată mare.
Dar numărul de decese și spitalizări este mult mai mic în Marea Britanie, pentru că persoanele vulnerabile sunt vaccinate într-un număr mare.
Vaccinurile sunt eficiente pe variantele noi faţă de formele grave, față de spitalizări și față de decese.
Avem vaccinuri eficiente și este foarte important ca rata de vaccinare să fie cât mai mare”, a subliniat cercetătorul științific în imunologie și vaccinologie de la Institutul Cantacuzino.
Totodată, medicul Cătălin Țucureanu a ținut să precizeze că persoanele care au trecut prin boală sunt mai predispuse la reinfectare față de persoanele vaccinate cu ambele doze.